Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Blíží se Mezinárodní týden rovnosti tváří. Letošním heslem je Nebudeme se skrývat

Ve dnech 15. až 19. května 2023 se již popáté uskuteční Mezinárodní týden rovnosti tváří. Letošním heslem je „Nebudeme se skrývat“. Iniciátorem akce je celosvětové sdružení Face Equality International, usilující o lepší svět pro lidi s viditelnými odlišnostmi v obličeji.

„Síla kampaně je v jejím globálním působení,“ říká Eliška Staňková ze spolku Be Treacher-Collins, který se v České republice zapojuje do organizace celého týdne. „Kampaň běží především na sociálních sítích, ale i prostřednictvím offline akcí, besed ve školách a podobně. Během Mezinárodního týdne rovnosti tváří poukazujeme zejména na problémy s předsudky prostřednictvím zkušeností lidí, kteří žijí s jinou tváří, a setkávají se mimo jiné i se zneužíváním a projevy nenávisti na sociálních sítích,“ dodává.

Členské organizace, mezi které patří kromě spolku Be TCS také spolky Ichtyóza, Popálky, Tělo s příběhem nebo Život se syndromem, poskytují lidem s jinou tváří společně naději, že se bojuje za jejich práva napříč politikou, médii, vzděláváním, ale i v každodenním životě. Deformity obličeje, ať už vrozené, nebo způsobené nějakým traumatem, jsou zanedbávanou otázkou globálních lidských práv. Členské organizace se u lidí, s nimiž pracují, setkávají s potížemi se sebevědomím, šikanou, pocity izolace, potýkáním se se zíráním a odpovídáním na opakující se otázky spojené se svým vzhledem, nízkým očekáváním ve škole, práci, na sociálních sítích atd. V mnoha zemích jde odlišnost ruku v ruce s chudobou, předsudky a vyloučením ze společnosti.

„Těšíme se na Piknik všech tváří, který je už takovým tradičním zakončením osvětového týdne, ale hlavně offline neformální akce, kam může přijít kdokoliv, kdo se chce dozvědět více o problematice viditelných odlišností. Cílem pikniku je především setkání lidí, předání zkušeností, ale i celkově příjemně strávený společný čas. Zúčastnit se může kdokoliv, koho naše iniciativa zajímá, bez ohledu na to, zda žije s viditelnou odlišností,“ dodává Eliška Staňková.

Na sociálních sítích se mohou lidé zapojit formou selfie challenge, která běží každý rok. Návod, jak se připojit, najdete na Instagramu Rovnost tváří nebo na stejnojmenné facebookové a webové stránce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Týden rovnosti tváří, Be TCS, Eliška Stanková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se Mezinárodní týden rovnosti tváří. Letošním heslem je Nebudeme se skrývat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.