Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

E-spot vznikl pro všechny fanoušky esportu v Českých Budějovicích, říká Tomáš Čenec

Esport se stává ve světě stále populárnější záležitostí a pomalu proniká i k nám do Čech. Fanouškovská i hráčská komunita stále roste a vrcholné akce mají miliony sledujících. Proto vznikl E-spot, který by rád v Českých Budějovicích vytvořil klub pro všechny fanoušky a hráče. Zatím mají za sebou několik akcí, ale tímto rozhodně nekončí. Nejen o svých vizích a plánech se dočtete v rozhovoru se spoluzakladatelem Tomášem Čencem.

Jak vznikl nápad na vytvoření E-spotu?
Nápad na založení klubu nebo říkejme tomu spíše baru nebo prostoru pro fanoušky esportu v nás postupně kvetl. Já jsem velkých fanouškem především hry League of Legends, která je jednou z prvních her, ve které se začali hrát větší turnaje a postupně začali vznikat i profesionální týmy. Kromě samotného hraní jsem hodně času trávil u obrazovky při sledování turnajů. Řada mých kamarádů to měla stejně, ale bylo těžké najít místo, kde by bylo možné zápasy sledovat. Ano, každý zápasy sledoval doma, případně jsme se sešli u někoho doma, ale to není vždy možné. Stejně jako při fotbale nebo hokeji rádi zajdete do hospody a dáte si k tomu něco dobrého k jídlu. Tehdy v nás vznikla myšlenka a několik let v nás uzrávala a rostla.

Kdy jste se rozhodli, že se pustíte do realizace svého snu a vize?
Myšlenka v nás definitivně uzrála zhruba před dvěma lety, kdy jsme se s parťákem Danem rozhodli, že do toho půjdeme, a že to chceme rozjet. Myslím, že postupně nastává ten správný čas pro akce zaměřené na esport komunitu v Českých Budějovic a okolí. Vždyť jen poslední Worlds, které je pro hru League of Legend něco jako MS ve fotbale, sledovalo po celém světě 5 miliónů fanoušků.

Již jste pro fanoušky vytvořili několik akcí, můžete nám je přiblížit?
Ano máme za sebou tři akce, na kterých jsme promítali největší akce ze hry League of Legend, kterými je MSI a Worlds. Každá akce byla jiná a měla specifickou atmosféru. Při prvním vysílání jsme byly v kulturně-kreativním prostoru Žižkárna. Byla to pro nás první událost a vůbec jsme nevěděli, jaký bude zájem. Nakonec jsme byly spokojeni jak s návštěvností, tak především s projeveným zájmem. Potkali jsme se tam s plno lidmi, kteří mají stejnou zálibu jako my. Při další akci jsme se přesunuli do Riegrova 51, kde jsme našli stabilní zázemí. Co se týče poslední akce, kterou bylo promítání Worlds, tak ta byla velice speciální. Promítání začínalo v jednu ráno a skončilo v půl šesté ráno. Hrálo se v Severní Americe, a tak to vyšlo na tento čas. My jsme nechtěli akci rušit, a tak jsme jí v komornější atmosféře uspořádali. Nakonec byla skvělá s jedinečnou atmosférou. Zápas se protáhl, a nakonec byly všichni rádi, že mohli už jít domu spát. (Smích)

Máte před sebou další akci, který proběhne 21. 5. v Riegrova 51, co pro fanoušky plánujete?
Čeká nás opět vysílání MSI, které je po Worlds největší akcí pro svět League of Legends. Tentokrát jsme si připravili novinku. Před samotným vysíláním proběhne turnaj 1v1 v League of Legends. Registrovat se může úplně každý a vítěz si odnese zajímavé ceny. Jedná se o první turnaj, který budeme pořádat a plánujeme v tom pokračovat. Po turnaji bude probíhat vysílání finále. Během celého dne si budou moci návštěvníci a hráči dát skvělé hotdogy, které dělám já sám. Budou si moc vychutnat skvělou kávu, dát si zákusek a mnohem více.

Co plánujete do budoucnosti? Jak byste se chtěli dál rozvíjet?
Řekl bych, že jsme stále na začátku našeho snažení. Zatím se pokoušíme tvořit co nejširší komunitu a dělat pro ně dobré události. První co nás čeká, tak to je rozšíření i dalších her jako je DOTA, CS:GO, FIFA a další hry, které by byly pro fanoušky zajímavé. Rádi bychom uspořádali i další turnaje. Dlouhodobým cílem je stabilní místo, které bychom mohli maximálně přizpůsobit fanouškům, hráčům a pořádat zde pravidelné akce. Zkrátka místo, kam byste mohli v pátek vyrazit a vědět, že kouknete na zápas, potkáte se s lidmi se stejnými zájmy a třeba si i zahráli. Chceme tvořit komunitu s našimi fanoušky a přizpůsobovat se jejich potřebám. Máme spoustu nápadů a pomalu bychom je rádi realizovali, proto se vyplatí nás sledovat na sociálních sítích.

Proč by lidé měli vyrazit někam do města, místo aby si zápas pustili v klidu doma? A to samé se týká i hraní? Proč vyrazit hrát někam do baru?
To je stejné jako u fanoušků jakéhokoliv sportu, zkrátka chcete vyrazit ven, dát si u toho třeba pivo něco dobrého k jídlu a po zápase pokecat s kamarády. Atmosféra je jiná, když sedíte sami doma nebo sdílíte prostor s jinými fanoušky. Další skvělou věcí, které to přináší, je poznání nových lidí. Ti mají stejné zájmy a můžete tu najít i nové parťáky do hry. To je v esportu mnohdy obtížnou věcí. Lidé mohou žít v jedné ulici, neznat se a přitom mají stejnou vášeň. Nyní se mohou poznat a trávit spolu čas i mimo monitor počítače.

Na esport se často vrhá výrazná kritika s ohledem, že děti tráví spoustu času u počítače a není to pro ně dobré. To samé se děje s profesionální scénou, kdy se lidem nelíbí zmínka, že jde o sport.
Tohle je složitá otázka a určitě mi nepřísluší hodnotit celkovou škodlivost. Myslím si, že od jakživa platilo, že lidé se rádi baví. Máme tu starověké hry, rozvoj nejrůznějších sportů, který dnes považujeme za zdravé, ale na začátku se na to lidé koukali jako zbytečnost, která lidem nic hodnotného nepřináší. Pak tu je televize, u které tráví spousta lidí hodně času. Esport nabízí stejnou zábavu, jen u toho můžete rozvíjet dovednosti jako je postřeh, soustředění, taktika a přemýšlivost. Profesionální hráč esportu je v představách lidí stále plný předsudků. Hráči jsou ale podrobováni komplexnímu tréninku, ve kterém je důležitou složkou fyzická připravenost a psychická odolnost. Důležitou součástí je chytrá a bystrá mysl založená na brilantních reflexích.

Máme úspěšné hráče i u nás v Čechách?
U nás je esport stále ještě v plenkách oproti světu. Ale i my tu máme první profesionální týmy, které mají ovšem ještě daleko ke světovým úspěchům. Daří se nám ve hře CS:GO, kde se již podařilo nakouknout na vrcholné akce. Ve hře League of Legends se dá úspěch měřit jen v jednotkách hráčů, kteří hrají za světové týmy. Největší úspěchy zaznamenávají týmy z Číny a Jižní Korei. Ale doufejme, že se brzy podaří nějakému týmu podívat se na světovou akci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E-spot vznikl pro všechny fanoušky esportu v Českých Budějovicích, říká Tomáš Čenec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.