Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Objevte dechberoucí historické vysokohorské pastviny. Stačí překonat hranici ze Šumavy do Bavorského lesa

Nádherné vysokohorské pastviny nejsou zdaleka jen výsadou vzdálenějších Alp. Najít je totiž můžete i nedaleko od šumavské Modravy. Musíte ale přejet na druhou stranu hranice do Bavorska, nejlépe přes hraniční přechod v Bavorské Železné Rudě a dojet 20 kilometrů do městečka Frauenau nebo vesničky Buchenau. Z obou míst pak lze dojít na úžasné a dechberoucí pastviny. Plzeňská Drbna vás zve na další šumavský výlet z německé strany hranice, kde se rozprostírá NP Bavorský les.

Výlet na bavorské pastviny můžete absolvovat jako okruh, který měří 21 kilometrů a jde o náročnější túru. Na nejbližší pastviny lze také vystoupat buď z parkoviště v Buchenau, nebo z parkoviště ve Frauenau a vrátit se pak zpět po stejné trase. Pokud nebudete chtít navštívit i ty nejvzdálenější pastviny z každé strany od výchozího místa, ušetříte asi tři kilometry chůze.

Kudy nahoru? Z parkoviště pod vodní nádrží Frauenau vystoupáte k hrázi, pokračujete podél ní po stezce se značkou trávy smilky tuhé (Borstgras), na konci vodní plochy stoupáte podél Malé Řezné až k pastvinám Verlorener Schachten. Odtud po stejně značené stezce severozápadním směrem přes Almschachten, Hochschachten, dále po cestě značené symbolem devětsilu (Pestwurz) okolo Latschensee na Kohlschachten. Odtud přes Zwieselterfilz k nádržce Hirschbachschwelle, od ní k pastvinám Lindbergschachten a dále až ke křižovatce se silničkou Hochschachtenstrasse. Na křižovatce vlevo po stezce označené netopýrem (Fledermaus) až na okraj vsi Buchenau. Zde opět vlevo po Sklářské stezce (Gläserner Steig) až 500 metrů pod hráz nádrže a vpravo po stezce číslo 10 zpět na parkoviště.

Osobně preferuji vizuálně zajímavější trasu na horské pastviny z parkoviště v Buchenau značenou devětsilem. Vede kolem klečových jezírek a rašelinišť. Dojdu na pro mě nejkrásnější pastvinu Almschachten a potom se stejnou cestou vracím zpátky. V lese před pastvinou Lindbergschachten, který je plný polomů dávejte pozor na padající stromy. Stromy tam praskají a následně padají i když zrovna nefouká. Osobně jsem to zažil na vlastní kůži před týdnem, kdy se jeden zlomený vzrostlý smrk s pořádným praskotem zřítil přes cestu těsně za mnou.

Tento výlet vznikl ve spolupráci s knižním vydavatelstvím Starý most a jeho publikaci Toulání Šumavou a Pošumavím 2. 

Schachten neboli horské mýtiny či pastviny, někdy také překládáno jako lada, vznikaly od počátku 17. století, ve vyšších polohách, hlavně bavorské Šumavy. Na jaře, když zde slezl sníh a trochu se zazelenal porost, vyháněli sem bavorští sedláci mladý dobytek k pastvě, aby si níže položené louky šetřili na sena. Dobytek zde většinou vydržel do prvního sněhu a v tomto drsném prostředí získal velkou odolnost, takže byl později používán jako tažný. Jelikož zde převažující tráva smilka tuhá není výživná, nebyly na tyto pastviny vyháněny vůbec dojnice.

Na vyklučených plochách pastvin byly ponechány některé statné buky. Tyto stromy, či jejich torza, často polámané vichřicí a bouřemi, stojí na pastvinách dodnes a dodávají jim neopakovatelné kouzlo. V padesátých letech 20. století, když končila pastva, se uvažovalo o znovuzalesnění těchto pastvin. Pro odpor veřejnosti k tomu nedošlo a horské pastviny zůstaly zachovány jako kulturní památka. Některé z těchto pastvin se v poslední době začaly opět používat.

Například pastvina Almschachten byla založena roku 1773 a její rozloha se ustálila na dnešních 8,3 hektaru. Na pastvině Hochschachten se dobytek pásl od roku 1733 do roku 1961. Rozloha pastviny je 9,5 hektam. Je odtud krásný výhled přes hranici do Česka na rozhlednu Poledník. Staré buky ošlehané větry zde dorostly různých bizarních tvarů. Část historické pastviny je oplocena a pase se zde znovu dobytek. Vizuálně mnohem hezčí je ale sousední pastvina Kohlschachten o rozloze 7,5 hektaru. Verlorener Schachten je horská pastvina o rozloze 6,6 hektaru v nadmořské výšce 1140 m n. m. hraničící s Českou republikou. Je stále v majetku rodiny Poschingerů a není tedy součástí NP Bavorský les.

Na trase nedaleko od pastvin projde o kolem klečového jezírka Latschensee. Jde o bezodtokové přírodní jezírko ve vrchovištním rašeliništi Latschenfilz, největší v bavorské částí Šumavy. Má rozměry přibližně 45 x 35 má rozlohu 0,1 hektaru. Povalový chodníček vede přímo po břehu jezírka. V okolí jsou ještě dvě menší rašelinná jezírka, větší Hintere Sulz a jezírko menší, které připomíná oko. Kolem nich budete procházet po dřevěných chodnících. Dalším vrchovištěm je Zwieselterfilz s více drobnými a nesmírně malebnými jezírky a hustým porostem borovice rašelinné.

Až dorazíte do vesničky Buchenau, určitě se tam podívejte na malebný bílý zámeček s krásnou zahradou. Poblíž výchozího parkoviště u Frauenau zase projdete kolem nádrže na pitnou vodu Trinkwasser-Talsperre Frauenau. Která zásobuje pitnou vodou Dolní Bavorsko. Hráz má výšku 70 metrů nad terénem v údolí a patří k nejvyšším v SRN.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky bavorský les, Německo, Bavorsko, Šumava, vysokohorské pastviny, schachten, pěší túra, výlet na Šumavu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte dechberoucí historické vysokohorské pastviny. Stačí překonat hranici ze Šumavy do Bavorského lesa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.