Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Teplé a suché počasí ztěžuje život všem živočichům. Mláďata rorýsů předčasně skáčou z rozpálených hnízd

Teplé počasí, které v posledních dnech v Česku panuje, neovlivňuje jen zdraví lidí a větších savců. Trpí v něm také ptáci. Například mladí rorýsi kvůli vedru předčasně opouštějí svá hnízda. Ta si totiž s oblibou staví pod střechami, kde teplota často přesahuje 70 stupňů. Problémy mají ale i další živočichové.

Záchranné stanice se v těchto dnech plní mláďaty rorýsů. Tento pták je známý tím, že se v dospělosti téměř neustále zdržuje ve vzduchu. Výjimkou je ale právě doba hnízdění. Navíc si s oblibou staví svá hnízda pod střechami domů. To je ale za velmi teplého a suchého počasí problém.

„Snad každý den nějakého přijímáme. Nedospělá mláďata, která pravděpodobně kvůli obrovským vedrům v hnízdech pod střechou, kde bývá i více než 70 stupňů, skáčou nedospělá v nouzi ven. Pokud mají “štěstí”, zůstanou ležet někde na chodníku, řada z nich se ale pádem zabije,“ upozorňuje Libor Šejna ze záchranné stanice živočichů v Makově.

V případě, že mládě přežije, zpravidla končí v péči záchranné stanice. Výživa a péče o mladé rorýsy je totiž velmi specifická. „Pokud ho najdete, vždy kontaktujte záchrannou stanici sami je neukrmíte. Vyžadují neustálou péči a speciální krmení, jen tak mají šanci. Minulý týden jsme vypouštěli pět už dorostlých mláďat, další se dokrmují a některá mláďata to bohužel nepřežila,“ dodává Šejna.

Zvýšené riziko úhynu kvůli suchu a teplu se ale samozřejmě netýká jen rorýsů. I další opeřenci mají v těchto dnech problémy. Například budějčtí strážníci tento týden pomohli dehydratované sojce, kterou nalezli v parku Na Sadech.

Nedostatkem vody ale trpí i další zvířata a hmyz. Zejména ve městech je situace často nejhorší a přístup k vodě bývá pro živočichy složitější. Ochránci proto radí, aby lidé, pokud mohou, přírodě pomohli třeba tím, že ve svém okolí umístí speciální pítka.

„Stačí nainstalovat nízkou misku nebo podkvětník, pro hmyz je dobré do něj umístit několik kamínku, aby se včelky neutopily. Vodu pravidelně doplňujte. Pokud pítko umístíte na zem, bude žíznivců ještě mnohem více,“ radí například Nadace na ochranu zvířat na svém facebookovém profilu.

Pokud ale naleznete zvíře v problémech, odborníci radí, aby lidé kontaktovali vždy nejdříve záchrannou stanici. Ta jim už poradí podle konkrétní situace, co mají se zvířetem dělat. Kompletní seznam stanic naleznete na webu Zvirevnouzi.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šejna

Štítky ptáci, hnízdo, živočichové, léto, horko, voda, dehydratace, příroda, Makov, Libor Šejna, rorýsi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplé a suché počasí ztěžuje život všem živočichům. Mláďata rorýsů předčasně skáčou z rozpálených hnízd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.