Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumava má gastronomického průvodce po stovce nejzajímavějších restaurací, kaváren, bister a cukráren

Konečně má Šumava i svého průvodce po stovce vyhlášených restaurací, kaváren, bister, cukráren a biofarem v plzeňské i jihočeské části hor. Taková kniha mapující aktuální situaci v oblasti gastronomie na Šumavě ještě nikdy nevyšla. Má název se Šumavou s chutí a její autorkou je Marie Šlehoferová, která vše na svých cestách poctivě projela a ochutnala. Publikace obsahuje zajímavosti i příběhy majitelů jednotlivých podniků.

Kniha je rozdělena do 13 oblastí od Železnorudska po Lipno včetně devíti hospod v Bavorském lese. Ukazuje pozapomenuté turistické cíle, které lidé mohou navštívit. „Rok jsme na tom pracovali, protože jsme ještě museli zachytit trasy méně tradičních výletů, které jsou pro fajnšmekry. Není to o Černém a Čertově jezeře, kam chodí každý," řekla autorka Marie Šlehoferová.

„Vydali jsme přes 20 knih o Šumavě. Tahle jediná není ani o přírodě, památkách nebo historii, ale čistě o současných šumavských provozovnách. Pomůže návštěvníkům zjistit, kde se dá dobře najíst a napít. Podle autorky, fotografky Marie Šlehoferové z Plzeňska, musely navazovat na trasy výletů. Všechny poctivě navštívila, ochutnala a podle svého uvážení je do knihy zařadila," uvedl Petr Mazný z plzeňského nakladatelství Starý most. To už má na svém kontě za 25 let existence 140 vydaných titulů s regionální tematikou. 

Podle Mazného nejsou v knize žádné recepty na šumavská jídla, ani ceny. „Ale zajímavosti o majitelích, jak se k hospodě dostali a proč podnikají na Šumavě, co nejraději vaří a podobně," uvedl. Kniha obsahuje řadu zajímavých podnikatelských příběhů - například zmrzlináře z Gelaterie Strážný u Volar, který se učil v italské Boloni a dnes u jeho krámku stojí fronty, kiosek Z mechu a kapradí na louce před Kvildou s vyhlášenými hamburgery, Café Bistro Na svahu na Zadově, které provozují mladíci nebo Rósta Kafe v Kašperských horách, které založila rodina s irskými kořeny.

Publikace se věnuje spíše specifickým gastronomickým provozovnám. Milým překvapením byly pro autorku bufety u silnic, kde se dá velmi dobře najíst. „Jsou tam ale i 'hoch' restaurace. Tedy celý záběr nabídky, aby si každý vybral," řekla Šlehoferová. Dodala, že šumavský návštěvník už se dobře nají i v místech 'na konci světa', kde žije 20 obyvatel. „Vybírala jsme absolutně podle referencí, recenzí a z vlastní zkušenosti. Mám ráda dobré jídlo. Vybírala jsem méně známé, ale vyhledávané provozovny," uvedla.

Podle ní udělala česká gastronomie za poslední desetiletí obrovský krok dopředu. „Vidíte to na tom, že podniky, kde jste jenom zahnali hlad, vlastně skončily. Dnes chcete, aby vám to chutnalo, být v hezkém prostředí a chcete na to vzpomínat. Není to jen o pocitu nasycení, ale o celkovém gastronomickém zážitku," řekla. Podle Mazného je na Šumavě dostatek restaurací a občerstvení, více v jižní části, kde jsou mladí a progresivní podnikatelé. „Ale ve srovnání s bavorskou částí chybí hostince na vrcholu hory. Tam je na každém významném vrcholu hospoda," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Starý most

Štítky gastronomie na Šumavě, Šumava s chutí, hospody na Šumavě, Starý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumava má gastronomického průvodce po stovce nejzajímavějších restaurací, kaváren, bister a cukráren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.