Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Táboře si připomněli páté výročí tragického úmrtí tří vojáků. Stali se oběťmi teroristického útoku

Páté výročí tragického úmrtí tří vojáků v Afghánistánu si dnes připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se účastnili i příbuzní zemřelých. V srpnu 2018 se tehdy šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základny v Bagrámu.

„Na ten moment si vzpomínám velice často a mám ho zcela čistě a zřetelně pořád před očima. Vojáci byli připravení na všechny možné situace, ale jsou samozřejmě věci, které úplně nejste schopni ovlivnit. Kdyby se ve fotbale nebo hokeji hrálo bez chyb, nebyli by vítězové ani poražení," uvedl zástupce velitele 42. mechanizovaného praporu Viktor Patia, který byl před pěti lety v Bagrámu na misi i s Marcinem, Benešem a Štěpánkem.

Útok se stal v neděli 5. srpna 2018 ráno místního času (okolo 3:50 SELČ), když byli Marcin, Beneš a Štěpánek na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu. V prostoru, kde operovali, museli vojáci vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky. v doprovodu amerického a dvou afghánských vojáků spatřili člověka, který se odpálil. Všichni tři Češi na místě zemřeli. Prezident Miloš Zeman následně všechny tři vojáky in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

S osmadvacetiletým Kamilem Benešem se dnes, ve čtvrtek 16. srpna dopoledne, přišly do Hluboké nad Vltavou rozloučit stovky lidí. Padlého vojáka na jeho poslední cestě doprovázela rodina, nejbližší, kamarádi i kolegové z armády. Jihočech Kamil...

„Samozřejmě nás ta tragédie zaskočila. Naše mise byla ve druhé polovině, nejprve jsme tomu vůbec nechtěli věřit," uvedl Patia, který v armádě absolvoval šest zahraničních misí. Dodal, že vojáci vědí, že se podobná tragédie může stát. „Připravujeme se na to, ale pořád je to je výcvik a realita je pak jiná. Snažíme si zvyknout na to, že plníme úkol, u kterého může k podobné tragédii dojít," řekl.

V českých zahraničních misích od roku 1990 zahynulo 30 vojáků. Nejvíce z nich právě v Afghánistánu, od roku 2002 tam zemřelo 14 českých vojáků. Prvního připravila o život lavina kamení a bahna v květnu 2007. První ztrátou při útoku byla smrt vojenského policisty v březnu 2008. Nejtragičtějším dnem byl pro české vojáky v Afghánistánu 8. červenec 2014, kdy na hlídku v okolí základny Bagrám zaútočil sebevražedný atentátník. Na místě zemřeli čtyři Češi, dva afghánští policisté a několik civilistů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Afghánistán, armáda, pietní, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře si připomněli páté výročí tragického úmrtí tří vojáků. Stali se oběťmi teroristického útoku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.