Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihočeští zemědělci sklidili většinu řepky, problém je kvalita pšenic i ječmenů

Jihočeští zemědělci sklidili již přes polovinu obilovin a většinu řepky. Do konce tohoto týdne by mohli mít žně za sebou. Průměrný výnos z obilovin je šest tun z hektaru, u řepky 3,37 tuny. Jde o lepší průměr. Horší je to ale s potravinářskou kvalitou pšenic i ječmenů. Jihočeským zemědělcům vrátili odběratelé z Rakouska dodávku pšenice krmné, měla nižší obsah dusíku, než je potřeba. Ceny, za něž se úroda prodává, jsou meziročně asi o polovinu nižší.

„Žně se koncem minulého týdne konečně po 14 deštivých a chladných dnech na celém území Jihočeského kraje opět rozjely. Sklizeň pšenice se přehoupla do druhé poloviny a řepky zbývá posíct necelá tři procenta. Pokud vydrží suché a slunečné počasí, tak většina hospodářů zapojí veškerou dostupnou techniku i lidskou sílu, aby měla úrodu do konce týdne pod střechou," řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Studené jaro a nedávné nadprůměrně mokré období se negativně podepsaly na jařinách. Pěstitelé u nich hlásí špatný výnos. „V místech, kde do čerstvých stop sklízecích mlátiček opět mírně sprchlo, zvyšuje zemědělcům náklady na sklizeň například potřeba obracení a dosoušení slámy, kterou nestihli včas zabalit do balíků a odvézt z polí," uvedla ředitelka.

Přestože porosty pšenice kvůli vlhkému počasí zešedly, plíseň se zrna zatím nedotkla. Výnosy jsou dobré, jak zjistila agrární komora. Velký problém je ale s objemovou hmotností a s potravinářskou kvalitou pšenic i ječmenů. Jak uvedla komora, některým zemědělcům se vrátila od odběratelů z Rakouska dodávka pšenice krmné, protože měla nízký obsah dusíku. „Musí mít minimálně 12 procent dusíku, aby to mohlo být krmné, a ještě víc procent, aby to bylo potravinářské. Ta dodávka měla krmnou hodnotu nižší, než bylo potřeba," řekla ředitelka.

Výnosy ze sklizně zatím hodnotí zemědělci jako lepší průměr. Výkupní ceny jsou ale v poměru k vysokým vstupním nákladům neradostné a obchody s obilím váznou, dodala ředitelka. Ceny jsou téměř o polovinu nižší než loni touto dobou, uvedla. Komora ceny nezveřejňuje, aby nebyla narušená hospodářská soutěž.

Českým zemědělcům chybí teď peníze na hnojiva či osiva, aby mohli založit novou produkci. Příčinou je, že se zastavil trh s obilovinami a olejninami, a nemohou tak hned po sklizni prodat úrodu, jak byli zvyklí. Novinářům to minulý týden v Českých Budějovicích řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Jihočeské zemědělce teď také trápí, že příliš neroste píce. Mnozí chovatelé musí dokrmovat zvířata na pastvách senem nebo senáží. „Druhé seče pícnin budou velmi slabé," předpokládá ředitelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělci, sklizeň, řepka, pšanice, ječmen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští zemědělci sklidili většinu řepky, problém je kvalita pšenic i ječmenů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.