Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město chce vyčistit vodu v Bagru. Pomoct s tím má vědecký průzkum nádrže

Českobudějovický Bagr v lesoparku Stromovka kontrolují vědci. Ti zjišťují, jaký je ekologický stav nádrže, a jaké je v ní složení a množství ryb. Podle předběžných zjištění je totiž stav nádrže nevyhovující, vyskytuje se tam nežádoucí invazivní druh ryb a jsou v ní přemnožené sinice. Do budoucna chce ale město stav změnit a vodu vyčistit. Mohla by pak sloužit i k rekreaci.

Na zelenající se hladinu nádrže Bagr v českobudějovickém lesoparku Stromovka vyjíždí brzy ráno malý člun. Pracovníci Biologického centra Akademie věd České republiky natahují sítě a snaží se do nich chytit ryby. Od pondělí tady totiž probíhá ekologický průzkum rybí osádky, který má zjistit, jaké složení a množství ryb v nádrži žije. „Jsou tady candáti. Ti jsou prospěšní, dravce tady vidíme rádi. Podle jedné svědkyně je do Bagru někdo vysadil účelově. Mnohem hojněji ale vidíme třeba cejna velikého, což je takový indikátor negativního stavu vody. Je to ryba, která je typická pro eutrofní vody s hodně živinami. Jeho přítomnost není úplně špatně, pokud se ale nejedná o dominantní druh. Zjistili jsme také přítomnost slunečnice pestré, což je ryba původem ze Severní Ameriky šířící se po Evropě, která figuruje na takzvaném černém unijním seznamu a nesmí se vypouštět do volných vod,“ popisuje první úlovky Petr Blabolil z hydrobiologického ústavu.

Průzkum Biologického centra doplní již probíhající sledování kvality vody, které provádějí pracovníci Povodí Vltavy. Ti v pravidelných čtrnáctidenních intervalech odebírají vzorky z nádrže a zjišťují sezonní vývoj živinového zatížení nádrže. Jde zejména o zelenání vody způsobené sinicemi a řasami. Klíčový je z tohoto pohledu zejména fosfor, který se do vody dostává nejčastěji z odpadních vod a z uměle hnojených polí. „Na základě doposud získaných výsledků překračuje průměrná koncentrace fosforu v nádrži o více než 20 procent nejvyšší přípustnou koncentraci celkového fosforu pro vodárenské a rekreačně využívané nádrže. V případě hlavního přítoku je tento limit překročen v průměru o více než 35 procent,“ popisuje Jan Potužák z Povodí Vltavy.

Jak vyčistit Bagr?

Průzkum provádějí instituce na žádost města. To chce na jejich základě zjistit, jak zlepšit kvalitu vody v bývalé pískovně přezdívané Bagr. „Doufáme, že se nám podaří získat informace o tom, co se uvnitř nádrže děje, a díky tomu bychom mohli zvolit nějaká vhodná opatření, jak tu vodu vyčistit. Rádi bychom, aby se Stromovka stala místem, kde budou moct lidé využívat k rekreaci nejen travnatou plochu, ale i tu vodní," uvedla dnes náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Podle odborníků bude třeba nejprve odstranit ryby, které požírají zooplankton, jehož nedostatek vede k přemnožení sinic a řas. Zásadní bude také snížit množství živin, zejména zmiňovaného fosforu, který se do Bagru dostává jeho přítokem z Vltavy. Pomoct by podle odborníků mohlo vybudování mokřadu nebo vhodného typu kořenové čistírny v přítokové části. To by plnilo nejen funkci estetickou, ale zároveň by se díky tomu přirozeně odstraňovaly nežádoucí živiny a kvalita přitékající vody by se zlepšila. 

Chtěli byste se koupat v Bagru?

Celkem hlasovalo156 čtenářů

Podle Kudláčkové by chtělo město realizovat první opatření už v příštím roce. Půjde zejména o vyčištění břehů nebo vytvoření písečných pláží, které by zvýšily atraktivitu místa. Jak finančně náročné mohou plánované úpravy být, ale náměstkyně neuvedla. „Budeme se snažit, aby řešení byla jednoduchá, přírodního charakteru a tím pádem levná a efektivní,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, Stromovka, Bagr, voda, ryby, Biologické centrum AV ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Na vybudovaném přítoku z Vltavy by měly být odstraněny zahrádkářské přívody přepadů z jímek. Pak klesne úroveň fosforu na stav jaký je v řece.

Středa, 16. srpna 2023, 14:19Odpovědět

Město chce vyčistit vodu v Bagru. Pomoct s tím má vědecký průzkum nádrže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.