Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelín zavezl palivo do reaktoru. Provoz bude delší

V jaderné elektrárně Temelín zavezli palivo do reaktoru druhého bloku. Jde o 163 palivových souborů, nově je mezi nimi 48 čerstvých. Dosud energetici zaváželi 42 čerstvých souborů. Provoz bloku bude díky vyššímu počtu nových souborů o měsíc delší. V tiskové zprávě o tom informoval temelínský mluvčí Marek Sviták. Druhý blok je plánovaně odstavený od 18. srpna, odstávka potrvá přibližně dva měsíce. První blok byl letos kvůli kontrolám a výměně paliva odstavený od 7. dubna do 8. června.

Dálkově ovládaný stroj umísťoval palivové soubory tři dny na přesně stanovené pozice. Bude tak zajištěný rovnoměrný vývin tepla a omezený vliv neutronů na nádobu reaktoru. „Za více než dvě desítky let pro nás výměna paliva znamená standardní manipulaci. I tak k ní přistupujeme s maximálním důrazem na bezpečnost," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Celkový počet souborů, které energetici zaváží do reaktoru, zůstává stále 163 kusů. Nově ale zavezli energetici 48 čerstvých souborů, což je o šest víc než dřív. Obsahují víc látky, která tlumí jejich reaktivitu. To v kombinaci s vyšším počtem čerstvých souborů zajistí, že blok může být v provozu déle. „Je to podobné, jako když hodíte do kamen sedm uhelných briket místo pěti a trochu přivřete vzduch, taky vydrží déle. V našem případě je to ale bez emisí," řekl ředitel.

Úprava počtu palivových souborů je součástí přechodu na takzvanou osmnáctiměsíční palivovou kampaň, od které si ČEZ slibuje vyšší efektivitu temelínské elektrárny. ČEZ minulý týden oznámil, že jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo. Interval mezi odstávkami se ze současných 12 měsíců prodlouží v Temelíně na 18 měsíců a v Dukovanech na 16 měsíců. Společnost ČEZ si od toho slibuje navýšení výroby elektřiny do roku 2030 o téměř dvě terawatthodiny ročně. Přechod na delší palivové cykly by měl naplno fungovat od roku 2025, jak uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Odstávka druhého temelínského bloku potrvá zhruba dva měsíce. Energetici kontrolují bezpečnostní systémy, turbínu a mění část palivových souborů.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 11,3 TWh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, jaderná, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zavezl palivo do reaktoru. Provoz bude delší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.