Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Seznam chráněných území se rozšíří. Na jihu Čech jich přibude pět nových

Pohoří na Šumavě, Slavonické rybníky, Údolí Lužnice a Vlásenického potoka, Velký Hodonický rybník a Zlatý potok v Pošumaví. Rada Jihočeského kraje schválila pět zcela nových zvláště chráněných území, která doposud nebyla chráněna v žádné kategorii definované zákonem.

„Ochrana přírody patří k prioritám naší krajské koalice, a proto mám radost, když můžeme vyhlásit nové přírodní památky a pomoct tak chránit přírodní bohatství jižních Čech,“ řekl František Talíř (KDU-ČSL).

Prvním z pětice území je Pohoří na Šumavě. To se nachází v katastru obce Pohorská Ves. Před druhou světovou válkou zde žilo kolem tisícovky obyvatel, které po roce 1945 čekal odsun a obec se ocitla v pohraničním pásmu. „Součástí této evropsky významné lokality jsou původní zvláště chráněná území Pohořské rašeliniště, Prameniště pohořského potoka, Stodůlecký vrch a U tří můstků. Je to komplex biologicky cenných lučních, lesních a rašelinných biotopů, kde žije velké množství vzácných a ohrožených organismů,“ upřesnil Talíř.

Naopak Slavonické rybníky jsou nově chráněny kvůli vodním rostlinám, živočichům i kvalitním břehovým porostům. Rybníky jsou také domovem vážky jasnoskvrnné. 

Velký Hodonický rybník ležící u Malont, na samém okraji Novohradských hor, se může pochlubit populací silně ohroženého leknínu bělostného. 

„Přírodní památku Údolí Lužnice a Vlásenického potoka najdete jižně od Dražic u Tábora. Jedná se druhově o jednu z nejpestřejších oblastí v tomto regionu,“ dodal náměstek Talíř. Nejvýznamnější v lokalitě jsou přirozené porosty, na které je vázaná celá řada chráněných druhů rostlin a živočichů.

Pátým nově chráněným územím je evropsky významná lokalita Zlatý potok v Pošumaví. Ta se rozkládá v devítikilometrovém úseku od ústí Chrobolského potoka téměř až k obci Vitějovice. „Ochranu si tato lokalita zaslouží kvůli lesním, lučním a mokřadním biotopům. Vzácné jsou i druhy vázané na vodní prostředí, zejména kriticky ohrožená perlorodka říční a populace taktéž kriticky ohrožené mihule potoční, čítající stovky jedinců,“ dodal Talíř.

Podle Ústředního seznamu ochrany přírody je v Česku skoro 2700 zvláště chráněných území.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, František Talíř, Pohoří na Šumavě, Slavonické rybníky, Údolí Lužnice, Vlásenický potok, Velký Hodonický rybník, Zlatý potok v Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznam chráněných území se rozšíří. Na jihu Čech jich přibude pět nových  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.