Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Orlík se loučil s Karlem Schwarzenbergem zataženou oblohou a zimní krajinou

Zimní krajina a zatažená obloha. Tak vypadalo okolí orlického zámku, kam dnes zamířila rakev s ostatky Karla Schwarzenberga. Na bývalého politika čekalo v okolí zámeckého parku, v němž se nachází hrobka, pár lidí. Na zámku, kde Schwarzenberg trávil dětství, stále visí černá vlajka.

Bývalý ministr zahraničí, poslanec, senátor, hradní kancléř Václava Havla a příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů zemřel 12. listopadu ve Vídni, bylo mu 85 let. Dnes se konalo poslední rozloučení v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Následně pak urna se Schwarzenbergovými ostatky zamířila na Orlík.

„Sám Karel Schwarzenberg se veřejně mnohokrát hlásil k tomu, že zámek Orlík s okolím je jeho srdeční záležitost," řekl předseda historického spolku Schwarzenberg Pavel Koblasa. Přestože velká část Schwarzenbergovy rodiny žije v zahraničí, on se k Česku, kde před nucenou emigrací vyrůstal, vždy hlásil. „Mluvil krásnou starou češtinou. Ano, hůře vyslovoval, takže mu nebylo tak dobře rozumět, ale češtinu si zachoval, i když žil dlouhá léta v zahraničí," řekla členka historického spolku Schwarzenberg Ema Majerová.

Zakladatel politické strany TOP 09 si vybral jako místo posledního odpočinku hrobku v zámeckém parku u Orlíku. Jde o místo, kde je uložena řada jeho příbuzných. Například bratr Bedřich, který zemřel v roce 2014. Ostatky dalšího bratra Františka pak byly na Orlík převezeny z rakouského Murau, kde má rodina také zámek.

Schwarzenberg byl ve Vídni, kde sídlí jeho rodina, poslední dny před úmrtím hospitalizován kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Jeho památku od listopadu uctili lidé v sérii mší v místech spjatých s jeho životem, další se ještě uskuteční. Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se bude konat zádušní mše 16. prosince. Povede ji vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Markéty Adamové Pekarové

Štítky diplomacie, pietní, Schwarzenberg, Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Pro ty, kteří neznají ani základy historie: tento rod se napakoval v pobělohorské době, kdy ukradený majetek českých pánů, kteří nesouhlasili s rekatolizací české země, si rozebrala loupeživá šlechta, byť zrovna tento rod spíše paběrkoval po supí hostině o 50. let později. (ostatně: tzv. bitva na Bílé hoře se nikdy neodehrála - šlo o dokonale připravené divadlo, které mělo za cíl dodat zdání legitimity následného zbavení suverenity Českého království, a především zneplatnění Zlaté buly sicilské, která zaručovala naší suverenitu) Majetek jim byl zabaven na základě Benešových dekretů, které vlastizrádce havel prolomil především svým nezákonným uloupením Lucerny, a mj. i krádeží ve prospěch tohoto sudeťáka. O současném stavu, kdy mu bezostyšně alkoholik kalousek přihrával státní dotace ani nemluvit... Otázka: stále budete plakat nad hrobem svého Pána, otroci nevzdělaní?

Neděle, 10. prosince 2023, 11:18Odpovědět

Martin Vaněk

Tak už to má potomek fašistů za sebou...? Možná se setká i vlastizrádcem havlem ve stejném pekle, dej jim oběma rarach velkej kotel... :-D

Sobota, 9. prosince 2023, 21:29Odpovědět

Jiří Kadlec

Dobrý den, vážím si toho, že jste decentní a k článku jste přidali jenom screenshot z TV místo hyenistických "exkluzivních" fotek div že ne z rakve :-)

Sobota, 9. prosince 2023, 19:26Odpovědět

Orlík se loučil s Karlem Schwarzenbergem zataženou oblohou a zimní krajinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.