Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Některá jihočeská města a obce od ledna platí za vodu o 5,3 procent víc než loni

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zdražil od ledna cenu vody, kterou vyrábí a prodává především městům a obcím, o 5,3 procenta na 22,69 korun za metr krychlový bez DPH. Meziročně je to zdražení o 1,15 koruny za tisíc litrů. Svaz uvedl, že tak vývoj ceny udržel pod inflací. Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů. Vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, což jsou téměř dvě třetiny obyvatel kraje.

„Pro nás je důležité držet vývoj ceny pod aktuální inflací, aby obce a města měly prostor pro vlastní tvorbu ceny vodného a stočného. Jde o dlouhodobý cíl a daří se nám ho zatím držet, i když vnější negativní vlivy na nás dopadají stejně jako na ostatní firmy,“ řekl předseda představenstva JVS Antonín Princ.

Města v kraji zvedala ceny vodného a stočného vesměs o několik korun. V Prachaticích stoupla cena z loňských 102,15 Kč na 106,90 Kč za metr krychlový vody. Průměrné domácnosti se náklady zvedly asi o korunu denně. V Budějovicích zůstala cena stejná jako loni, 84,52 korun. Ve Strakonicích zdražilo vodné a stočné přibližně o osm procent, ze 119 na 129 Kč. V Českém Krumlově stoupla cena od ledna meziročně o 5,6 procenta na 111,40 Kč. ČTK to již dříve sdělili zástupci radnic.

Do kalkulace ceny vody, kterou svaz prodává, se promítá hlavně inflace. „Ta zdražuje nakupované vstupy, zvláště energie a chemikálie, ale i stavební práce a také surovou vodu z římovské nádrže. Ta se poté v úpravně Plav přeměňuje na vodu pitnou,“ uvedl mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych.

Prodej vody, ročně kolem 16,2 milionu metrů krychlových, představuje pro JVS prakticky jediný zdroj příjmů. Zejména z něj - vedle státních dotací - platí obnovu vodohospodářského majetku. Svaz v posledních dvou letech investuje kolem 200 milionů korun.

„Aktuální škrty státních dotací do vodárenské infrastruktury, bez nichž se rozvoj českého vodárenství neobejde, však mohou vést v příštích letech k výraznému zdražení a ke korekci naší dlouhodobé cenové strategie. A to v zájmu zachování nutné výše oprav a investic do naší soustavy a potřeb obcí, které trápí nedostatek zdrojů pitné vody pro obyvatele,“ uvedl Princ.

Loni v květnu začal svaz obnovovat první část téměř sedmikilometrového řadu surové vody, která přitéká z římovské přehrady do úpravny Plav. Pracuje na prvním úseku dlouhém 1,29 kilometru od úpravny Plav ke skalní štole ve Straňanech. Práce skončí letos v srpnu, vyjdou na 194 milionů Kč. Oprava celého řadu surové vody z přehrady na řece Malši do úpravny Plav bude stát zhruba 950 milionů.

JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Zásobuje 173 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 269 obcí a měst. Ročně soustavou proteče na 16 milionů metrů krychlových pitné vody. Nejvíc do Českých Budějovic, kde se spotřebuje třetina produkce. V roce 2022 měl svaz výnosy 356,6 milionu a skončil v zisku po zdanění 6,7 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, firmy, Jihočeský, ceny, JVS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá jihočeská města a obce od ledna platí za vodu o 5,3 procent víc než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.