Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

IGY hostí výstavu Jaroslava Sýbka. Fotil i anglického krále

Ohlédnutí za padesátiletou kariérou známého budějovického fotografa Jaroslava Sýbka si mohou prohlédnout lidé v IGY Centru. Fotografie, na kterých zachytil například anglického krále nebo stavbu Temelína, budou v nové budově nákupního centra až do konce března.

Výstava pětasedmdesátiletého fotoreportéra nese název Jaroslav Sýbek: Půlstoletí fotoreportérem aneb Fotografoval jsem anglického krále. Lidé si ji mohou prohlédnout v přízemí nové budovy IGY Centra až do konce března.

Na fotografiích Sýbek zachytil mnoho významných momentů. Nafotil například návštěvu současného anglického krále Karla III. v Českém Krumlově, prezidenta České republiky Václava Havla, protestní shromáždění na Žižkově náměstí v Českých Budějovicích v listopadu 1989, stavbu Temelína, výlovy rybníků nebo výstavu Země živitelka v roce 1983. 

„Jaroslav Sýbek je pro mě vynikající člověk, který mě hodně naučil. Každý rok života, který prožíváme, nedokážeme zachytit do fotografií. To ale neplatí pro Jardu, zachytil už padesát let. Jsem moc rád, že jsme spolu několik let pracovali. Bez něj bych nebyl novinář, jaký jsem. Hodně mě toho naučil," řekl při zahájení Radek Gális, který je autorem knihy o Sýbkovi. 

Na zahájení výstavy se přišel podívat také bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. „I přesto, že jsme spolu nevypili ani půllitr piva, jsme uzavřeli přátelství, které se vyznačovalo jadrným vyjadřováním Jardy. A při každém setkání jsme si padli do náruče. Jarda nefotil jen anglického krále nebo Václava Havla, fotil i rektory Jihočeské univerzity, kde jsme se také seznámili," řekl.

Jaroslav Sýbek se narodil v roce 1949 v Praze. V roce 1973 nastoupil do ČTK a o devět let později se stal agenturním fotoreportérem v jihočeské redakci. „Po více než polovině svého života strávené v Českých Budějovicích snad mohu říct, že se mi jižní Čechy staly osudem. Přitom jsem se tam dostal vlastně náhodou. V obrazové redakci Československé tiskové kanceláře, kde jsem pracoval, nebyli spokojeni se svým tehdejším fotozpravodajem v jihočeské metropoli, a tak nabídli místo mně," uvedl sám Jaroslav Sýbek. Po odchodu z ČTK pracoval v regionální redakci MF Dnes a následně v Českobudějovickém Deníku, kde jako externista působí stále.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky IGY Centrum, Jaroslav Sýbek, fotograf, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

IGY hostí výstavu Jaroslava Sýbka. Fotil i anglického krále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.