Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumavský národní park připravuje na letošek projekt s názvem Rok tlejícího dřeva

Šumavský národní park připravuje na letošek projekt s názvem Rok tlejícího dřeva. Chce tím upozornit na význam ponechávání popadaných stromů v lese. Šumavský národní park ponechává tlející dřevo na 44 procentech rozlohy území.

„Smrt je v přírodě stejně důležitá jako život. Odumřelé stromy v lesích mají mnoho nenahraditelných funkcí, od navracení živin do ekosystému přes poskytnutí životního prostoru pro širokou škálu živočichů hub a rostlin až po zadržování vody v přírodě. A právě tyto jedinečné funkce budeme veřejnosti představovat letos v rámci tematického Roku tlejícího dřeva," řekl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Park proto na sezonu chystá speciální komentované vycházky do lokalit s přirozeným vývojem. Dále veřejnosti představí tematické výstavy nebo speciální fotobody, na nichž budou moci návštěvníci sledovat přirozený vývoj šumavských lesů dlouhodobě. „Věřím, že pak návštěvníci budou na tlející dřevo nahlížet trochu jinak a procento těch smutných se zásadně sníží," řekl Hubený.

Šumavský národní park vznikl v roce 1991 a rozkládá se na ploše více než 680 kilometrů čtverečních na území Jihočeského a Plzeňského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, Šumava, dřevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský národní park připravuje na letošek projekt s názvem Rok tlejícího dřeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.