Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Počet dětí ukrajinských uprchlíků na školách na jihu Čech se za rok nezměnil

Počet ukrajinských dětí na školách v Jihočeském kraji se za poslední rok nijak výrazně nezměnil. Nejvíce jich je na základních školách, kde evidují zhruba 2000 dětí z rodin, které uprchly před válečným konfliktem.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynou 24. února dva roky. Zatímco během prvního roku do Česka mířila vlna uprchlíků, v posledních měsících se situace zklidnila. Odráží se to i na počtu dětí ve školách. „Aktuálně máme v Českých Budějovicích ve školských zařízení zřizovaných městem 550 ukrajinských dětí. Oproti loňsku se o pokles ani výrazný nárůst nejedná," uvedla českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Dodala, že údaj se vztahuje na mateřské i základní školy. „Co se adaptace týče, je to různé. Jsou děti, které nemluví česky ani nemají snahu se učit. Pak jsou děti a rodiny, které snahu mají a jejich začlenění do vzdělávacího procesu je o to lehčí," uvedla.

Na jihočeských středních školách evidují 330 studentů z rodin uprchlíků z Ukrajiny. Z toho 179 studuje na maturitních oborech. „Nadále jsou vydána opatření obecné povahy k přijímacímu řízení žáků cizinců na střední školy či opatření obecné povahy k maturitním a závěrečným zkouškám, která upravují některá pravidla konání maturitních a závěrečných zkoušek," uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová. Studenti z řad rodin uprchlíků z Ukrajiny představují nepatrný zlomek celkového počtu. Střední školy na jihu Čech navštěvuje přibližně 29 tisíc žáků.

Podobná situace jako ve školství je i na trhu práce. „Trend se zde v posledních měsících nijak nemění. Největší uplatnění z řad uprchlíků našly ženy, které se uplatnily na nejvíce poptávaných místech. Jedná se většinou o pozice ve výrobních provozech. Ale postupně se prosazují i na odbornějších profesích, což souvisí především s lepší znalostí českého jazyka," řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, boje, práce, školy, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet dětí ukrajinských uprchlíků na školách na jihu Čech se za rok nezměnil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.