Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na budějckém náměstí uctili lidé památku obětí konfliktu na Ukrajině. Na akci dorazily desítky lidí

V sobotu 24. února si lidé po celém světě připomínali smutné výročí. Přesně před dvěma lety vpadla ruská vojska na ukrajinské území. O život od té doby přišly desítky tisíc lidí, stovky tisíc ztratily trvale své domovy a z milionů lidí se stali váleční uprchlíci. Pietní akce se konala v sobotu odpoledne také na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II a přišly na ní desítky lidí.

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. patřilo sobotní odpoledne pietní akci Den za Ukrajinu. Jedná se o iniciativu největších českých neziskových organizací a spolků, mezi nimiž je například Člověk v tísni, Paměť národa nebo Milion chvilek pro demokracii. Akce má za cíl především připomenout oběti válečného konfliktu na Ukrajině.

Na náměstí se kolem čtrnácté hodiny odpoledne sešly kolem pódia u radnice odhadem asi dvě stovky lidí. Mnozí si s sebou přinesli ukrajinskou vlajku, objevovaly se také symboly Evropské unie. Kromě státních symbolů byly nezřídka vidět i silné emoce. „To, že jsme sem přišli, je to nejmenší, co můžeme pro vyjádření sounáležitosti s Ukrajinci udělat. Je potřeba si připomínat, že ten konflikt je něco strašného a nesmí se zapomínat na statečnost Ukrajinců, kteří bojují s Rusy i za naši svobodu,“ zmínila paní Anna, jedna z účastnic sobotní připomínkové akce.

„Je naší povinností pomáhat Ukrajině, která brání i naši svobodu“

U pódia se během odpoledne vystřídalo postupně několik řečníků, mezi nimiž byli zástupci Ukrajinců, ale například i náměstek primátorky František Talíř (KDU-ČSL). „Všichni si pamatujeme, jak jsme před dvěma lety každý den usínali s pocitem a s otázkou, jestli ráno ještě bude Kyjev svobodným městem. Díky obrovské statečnosti Ukrajinců se však ubránil nejen Kyjev, ale i řada dalších měst, mezi nimi Mykolajiv na východě Ukrajiny, kde boje v ulicích zastavily útok okupantů ve směru na Oděsu. Právě s Mykolajivem a touto oblastí jsme jako Jihočeský kraj v loňském roce uzavřeli partnerství. Setkání s místními lidmi a jejich utrpení, které jsem si do té doby nedovedl představit, mi změnilo život,“ připomněl při svém vystoupení a dodal, že západní politici musí Ukrajincům pomáhat vojensky, humanitárně i finančně. „Je to naší povinností, Ukrajina brání nejen své vlastní území, ale celý náš svobodný západní svět,“ doplnil Talíř.

Ukrajinští řečníci poté připomněli, že akce se koná také přesně 10 let po zahájení okupace Krymu ruskými vojsky. Vyzdvihli také velkou pomoc, které se jim v Česku dostalo a stále dostává a mimo jiné naznačili, že je potřeba bojovat i proti dezinformacím, které se v souvislosti s konfliktem na Ukrajině šíří. Mimo to také zdůraznili, že u nás našlo zázemí zhruba 51 tisíc ukrajinských dětí. Velkou zásluhu na tom má podle nich české školství, které bylo schopno většinu z nich přijmout a zapojit do plnohodnotné výuky, připravit speciální adaptační programy a přispět k tomu, že se dětem dostalo potřebné péče.

Pietní akce se během soboty konaly i na jiných místech v Česku. Na Staroměstském náměstí v Praze u této příležitosti vystoupil před tisícovkami lidí i prezident Petr Pavel. Vystoupila i řada dalších vrcholných českých politiků, například předseda senátu Miloš Vystrčil nebo předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky válka, Ukrajina, Česko, František Talíř, Kyjev, Paměť národa, Milion chvilek pro demokracii, Evropská unie, KDU-ČSL, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Uklrajina braní naši svob odu?????? kdo je agresor ???? vime dobře ale to se obrací stale my češi už pomali žebráme jidlo a n aukrajine musi jit miliardy aby bylo vice mrtvích n aobou sranách

Neděle, 25. února 2024, 09:30Odpovědět

Na budějckém náměstí uctili lidé památku obětí konfliktu na Ukrajině. Na akci dorazily desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.