Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeští silničáři mají zatím v zimní sezoně vyšší náklady než před rokem

Jihočeští silničáři zatím utratili v současné zimní sezoně 193,5 milionu korun, což je o 18 milionů více než za stejné období před rokem. Statistika se vztahuje na období od listopadu do konce ledna. Zvýšené náklady způsobila především několikadenní prosincová sněhová kalamita.

„Nyní to vypadá, že zima je mírná. Ale to platí hlavně pro únor, který zatím v bilanci nemáme zahrnutý. Ale musíme si uvědomit, že letos zima začala na přelomu listopadu a prosince a také celý leden bylo chladno,“ uvedla ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Kalamitní stav jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil 2. prosince, když za několik hodin napadlo více než půl metru sněhu. Kvůli tomu vznikly problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě. Navíc sníh poškodil na řadě míst elektrické vedení a tisíce domácností byly přechodně bez elektřiny.

Náročnější zimní údržbu potvrzuje také statistika spotřebované posypové soli. V nynější zimě jí od listopadu do konce ledna silničáři využili 17.580 tun. O rok dříve ve stejném období to bylo 14.340 tun. „Možná že únor a březen bude teplejší a náklady na provoz nebudou tak vysoké. Třeba budou srovnatelné s minulou zimou,“ naznačila Jankovcová. Před rokem stála silničáře zimní sezona 249 milionů korun.

Na současnou sezonu měli silničáři připraveno asi 36.000 tun posypové soli za 53 milionů korun a 58.000 tun drceného kameniva a písků. Na údržbu vozovek může vyrazit až 200 sypačů a 75 nakladačů. Jihočeští silničáři udržují 6172,5 kilometru silnic. Správa a údržba silnic Jihočeského kraje zaměstnává přibližně 740 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, počasí, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři mají zatím v zimní sezoně vyšší náklady než před rokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.