Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelín odpojí první blok kvůli opravě na jednom technickém systému

Jaderná elektrárna Temelín dnes v poledne odpojí první výrobní blok od přenosové soustavy. Důvodem je oprava na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor operátoři ponechají v takzvaném nahřátém stavu, který umožní rychlejší návrat do provozu. K tomu by mělo dojít během nadcházejícího týdne.

O odpojení prvního bloku informoval prostřednictvím tiskové zprávy mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták. Důvodem je oprava klapky na jednom ze tří systémů technické vody, které zajišťují chlazení řady systémů jako jsou například tepelné výměníky nebo vzduchotechnika.

Podle předpisů, kterými se elektrárna řídí, musí být v provozuschopném stavu všechny tři technické systémy. Na případné opravy máme 72 hodin, následně pak musíme podle předpisu blok od sítě odpojit a situaci dořešit,“ vysvětlil Sviták. Dodal, že přerušení výroby prvního bloku nebude mít žádný vliv na dodávky elektřiny pro spotřebitele. 

Neplánovaně odstavený byl letos i druhý blok temelínské elektrárny. Kvůli opravě těsnění ve vnitřním okruhu chlazení generátoru přestal dodávat elektřinu 31. ledna, k síti byl znovu připojený 5. února.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky Temelín, oprava, první blok, energetici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:13Odpovědět

Temelín odpojí první blok kvůli opravě na jednom technickém systému  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.