Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel uznávaný lékař Miloš Velemínský. Byl průkopníkem péče o novorozence v Česku

V noci ze soboty na neděli zemřel uznávaný lékař, pedagog a vědec Miloš Velemínský. Informaci na svém webu zveřejnila Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. Velemínskému bylo 87 let. Zasloužil se mimo jiné o založení prvního oddělení intenzivní péče o novorozence v České republice.

Informaci o smrti uznávaného lékaře, pedagoga a vědce Miloše Velemínského na svém webu zveřejnila Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity (ZSF JU). „S hlubokou lítostí oznamujeme, že v noci ze soboty na neděli zemřel profesor Miloš Velemínský, uznávaný lékař, pedagog a vědec. Bylo mu 87 let a do posledních dnů byl velmi aktivní. Odborná i laická veřejnost v něm ztratila velkého profesionála i laskavého a ochotného člověka, na něhož bude s úctou a vděčností vzpomínat několik generací Jihočechů,“ stojí na webu univerzity.

Velemínský se narodil 14. srpna 1936 v rodině budějovického zvěrolékaře. Po studiích působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci, v roce 1969 nastoupil jako ordinář na dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích a 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení. Jeho zásluhou byla vytvořena v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v ČR. V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v ČR.

Byl také zakladatelem a ředitelem společnosti Lékařská služba první pomoci v Třeboni. Do konce minulého roku ještě ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni, pro niž předtím dlouho a pečlivě hledal pediatra, který ho nahradí.

Uznávaný lékař získal za svůj život řadu prestižních ocenění. Byl nositelem zlaté Jánského plakety a za přínos neonatologii dostal v roce 2010 občanskou cenu Purpurové srdce. Od bývalého prezidenta Miloše Zemana dostal v říjnu 2018 medaili Za zásluhy. Napsal mnoho odborných publikací, ale také několik populárně naučných knih. 

„Jako lékař vnímal potřebu kvalitního vzdělávání v nelékařských zdravotnických programech, nezbytnost sociálního přesahu v péči o člověka i důležitost profesionálního zásahu při řešení krizových situací. Přestože byl odborníkem pro dětské lékařství, kde bylo těžiště jeho výuky, aktivně se zajímal i o znalosti studentů v preklinických oborech a o jejich všeobecný rozhled. V předmětu Úvod do studia provázel studenty v prostorách fakulty a snažil se o to, aby nasáli atmosféru života na fakultě a přijali ji jako svůj další domov. Zaměstnance fakulty vnímal jako svoji druhou velkou rodinu a věřím, že nás měl rád a my měli rádi jeho,“ uvedla k odchodu Velemínského děkanka ZSF JU Ivana Chloubová.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/ Roman Vondrouš | Zdroj ZSF JCU

Štítky Miloš Velemínský, lékař, úmrtí, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zemřel uznávaný lékař Miloš Velemínský. Byl průkopníkem péče o novorozence v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.