Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prachatické muzeum slaví 120 let od založení. Pro návštěvníky připravilo novou výstavu o historii hasičstva

PR článek

Prachatické muzeum letos slaví výročí 120 let od svého založení. Vedle stálých expozic si muzeum pro letošní sezónu připravilo unikátní výstavu, která mapuje historii hasičstva v okrese Prachatice. Návštěvníci mají možnost až do 9. června vidět nejen historickou techniku, dobové uniformy, a fotografie, ale i plakáty, pozvánky a jiné tiskoviny.

A jaká je tedy historie hasičstva na Prachaticku? „První hasičské sbory byly zakládány německým obyvatelstvem. První německý hasičský sbor na Prachaticku vznikl v Prachaticích (1872), Volary (1874). První český sbor vznikl ve Strunkovicích (1876). Ostatní české sbory vznikají od konce 19. století v obcích Zdíkov (1878), Čkyně (1887) nebo Lhenice (1884),“ říká kurátor výstavy Jindřich Vágner.

Jak už z názvu sborů vyplývá, jednalo se o dobrovolné hasiče, první profesionální sbory se objevují až za první republiky. V samotných Prachaticích vznikl profesionální v roce 1970. Od roku 1953 se název hasiči změnil na požárníci. Název hasiči se začal používat znovu až v roce 1990. Hasiči se v českých zemích vždy pyšnili parádními uniformami. Ať už se jednalo o ty zásahové nebo i ty slavnostní, byly prakticky stejné v celé zemi. Lišilo se vybavení stříkačkami, které tehdy vyrábělo a dodávalo několik firem.

Ani na Prachaticku mezi místními hasiči nechyběly velké osobnosti. „Jednou z nich byl Jan Důra, sedlák za Včelné, který se stal vedoucím vimperské české župy a zastával i funkci vedoucího jihočeských hasičů. Se zvláštním potěšením působil mezi hasiči také zakladatel muzea, prachatický starosta Johann Zdiarsky. Jako prezident Českého zemského svazu hasičů zastával funkci s nejširší teritoriální působností,“ uvedl kurátor výstavy.

Práce hasičů byla nebezpečná v dávné minulosti, stejně jako dnes. Hasičům se u požárů nevyhýbala častá zranění, výjimečně docházelo i na Prachaticku k úmrtí při zásahu. „Jedním z největších zásahů hasičských sborů bylo hašení požáru Vimperku v roce 1904, kdy vyhořelo celé náměstí. Hašení požáru trvalo 84 hodin, zasahovaly tam sbory ze všech okolních obcí a především místní sbor s parní stříkačkou,“ informoval Jindřich Vágner. V posledních letech zasahují hasiči více u dopravních nehod, technických havárií a přírodních katastrof, než u požárů.

Vzhledem k rozsáhlé tematice a malému výstavnímu prostoru Prachatického muzea je aktuální výstava zaměřena především na historickou hasičskou výstroj a výzbroj, texty jsou věnovány např. zakládání sborů, velkým požárům, výstava se věnuje i současnému dění v hasičských sborech. Většina vystavených exponátů je zapůjčena z Hasičského muzea Stachy. Tím úplně největším je ruční čtyřkolová stříkačka z majetku SDH Jáma. K vidění je i několik ručních džberových stříkaček a další historická technika. Pozornost je věnována rovněž také současným dobrovolným a profesionálním hasičům i jejich technice.

Vedle výstavy zve muzeum své návštěvníky na Muzejní noc s tematikou hasičstva, která se uskuteční 24. května ve spolupráci se Hasičským záchranným sborem Prachatice. Zájemci o historii a současnost hasičstva na Prachaticku mají dále možnost navštívit přednášku na toto téma 26. března v Prachatickém muzeu. Další akce budou uvedeny na webových stránkách Prachatického muzea. Výstavu bude možné navštívit do 9. června.

Muzeum si 120 let od svého založení připomene ještě podzimní výstavou nazvanou Nové poklady našeho muzea - Sbírkové předměty 2004 – 2024. „Tato výstava zmapuje nové přírůstky v našich depozitářích za posledních 20 let. Začíná 17. října letošního roku a skončí 6. ledna 2025. Tuto výstava bude ještě doprovázet malá výstava betlémů. Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program,“ doplnil kurátor výstavy.

První platící návštěvníky přivítalo muzeum v červenci 1904

Vznik muzea v Prachaticích nebyl jednorázový akt ale dlouhodobý proces, který trval téměř celý jeden rok. „Myšlenka muzea v Prachaticích uzrála v hlavě starosty Johanna Zdiarského v létě roku 1903. Většina větších měst i řada menších v té době již svá muzea měla a devadesátá léta předešlého století byla i dobou velkých muzejních celozemských výstav. Přípravný výbor dospěl k závěru, že pro rychlejší rozvoj muzea je nezbytné založit v Prachaticích Muzejní spolek. K tomu došlo 14. května 1904 a tímto datem byl proces vzniku muzea v Prachaticích dovršen,“ informoval historik muzea František Kubů.

První čtyři platící návštěvníci navštívili muzeum 21. července 1904. Do konce první sezóny v polovině listopadu si muzeum prohlédlo 93 osob, z toho 34 ženy. Většinou se však jednalo o přespolní návštěvníky, neboť zájem místních lidí o jejich nové městské muzeum byl minimální. Původní muzeum bylo umístěno v přízemí budovy městské radnice. Teprve roku 1946 získalo městské muzeum pro své potřeby dům Žďárských na Velkém náměstí, známý i pod názvem Sittrův dům. Jde o renesanční měšťanský dům s gotickým jádrem, renesanční přestavba spadá do r.1604. Díky bohaté malířské výzdobě patří k nejkrásnějším domům v Prachaticích.

Vedle starosty Zdiarského se o vznik muzea zasloužil výrazným způsobem také berní kontrolor a člověk mnoha tváří Rudolf Merbeller. Ten uvedl do pohybu proces vzniku muzea. Téměř jen vlastními silami a přes mnohé překážky převedl muzeum přes počáteční obtížné období. V prvních létech jeho existence Rudolf Merbeller, který byl také s muzejním sluhou Haberdou jeho jediným pracovníkem.

Prachatické muzeum bylo po celé období do 1. světové války umístěno ve velkém sále v přízemí staré radnice. „Rudolf Merbeller se v něm snažil vystavit prakticky vše, co muzeum vlastnilo nebo co mu zapůjčili jednotlivci nebo instituce. Sbírky byly vystaveny volně na zemi, na stolech, na kulečníku, ve skříních a ve vitrínách a postupně pokryly také všechny stěny muzejního sálu. Snaha roztřídit exponáty podle druhů tu sice byla, ale nedostatek prostoru a výstavního mobiliáře ji značně ztěžoval. Výsledkem byla pestrá až přebujelá směsice starožitností, která zaplňovala celý sál a na návštěvníka působila až dekorativní malebností,“ vysvětlil historik Kubů.

V současné době si lze o tom udělat úsudek v expozici Prachatického muzea, nazvané Muzeum za Císaře Pána. Původně se jednalo o výstavu ke stoletému jubileu Prachatického muzea v roce 2004, v které se zdejší muzejníci pokusili podle dochovaných dokumentárních fotografií nainstalovat část původního muzea z doby před 1. světovou válkou. Výstava se návštěvníkům i vlastním tvůrcům natolik zalíbila, že je součástí expozice tohoto muzea dodnes. Více k dalším expozicím muzea najdete na webových stránkách ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prachatické muzeum, výročí 120 let od založení, výstava, historie hasičství, hasiči na Prachaticku, historie muzea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatické muzeum slaví 120 let od založení. Pro návštěvníky připravilo novou výstavu o historii hasičstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.