Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeská vědecká knihovna připravuje rekonstrukci své budovy

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích připravuje rekonstrukci své budovy. Před třemi lety otevřela novou přístavbu, ale původní objekt zůstal prakticky ve stejném stavu. Knihovna chce pět desítek let starou budovu modernizovat, aby vyhovovala současným potřebám. Na projekt chce využít peníze i z evropských dotací.

„Musíme s budovou, která dříve sloužila jako muzeum, něco udělat. V zimě sem fouká, v létě je zde naopak vedro," řekl dnes na veřejné debatě o Evropské unii v Českých Budějovicích ředitel knihovny Ivo Kareš. Přístavba nové části, jež skončila před třemi lety, stála 168 milionů korun. Projekt z velké části kryla evropská dotace. Kareš dodal, že původně knihovna chtěla s přístavbou rekonstruovat i původní budovu. „Jenže my jsme tehdy byli limitováni podmínkami. Museli jsme se omezit na to, co nabízel daný program, což bylo pět milionů eur. Proto jsme za tuto částku mohli jen udělat přístavbu," uvedl Kareš. Projekt následně získal evropskou dotaci 100 milionů korun.

Jihočeská vědecká knihovna má 1,43 milionu svazků a 19 800 registrovaných čtenářů, z toho 4800 dětí. Je příspěvkovou organizací Jihočeského kraje, který na její činnost každý rok uvolní desítky milionů korun.

Úterní veřejná debata v Českých Budějovicích, kterou pořádal Evropský parlament a komunikační služba ČTK Connect, je první z plánovaných tří. Další bude následovat ve čtvrtek v Hradci Králové a poslední se sukuteční 17. dubna v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, parlament, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Vonášek

To už tak bývá, že v zimě padá sníh a je zima a v létě zase horko. Tak si vemte dva svetry jak radí jedna paní z PS.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 08:33Odpovědět

Jan Richter

Gratulace ukrást prachy z fiktivní eu .

Středa, 10. dubna 2024, 16:29Odpovědět

Jihočeská vědecká knihovna připravuje rekonstrukci své budovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.