Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Přes 70 procent cyklistů usmrcených při loňských nehodách nemělo helmu

Cyklisté se téměř při všech dopravních nehodách zraní, přičemž přes 70 procent lidí usmrcených loni na kole či koloběžce nemělo helmu. Jen v Praze záchranáři v loňském roce vyjížděli k více než 600 úrazům po pádech na kolech nebo koloběžkách. Výrazně přibyly nehody na elektrokoloběžkách, často pod vlivem alkoholu.

Policisté loni řešili 4170 nehod s cyklisty, z toho 2804 nehod zavinili samotní cyklisté. Nehod koloběžek bylo 499, přičemž koloběžkáři zavinili 403 z nich. Cyklistů zahynulo 39. Koloběžkáři zemřeli čtyři, a to všichni vlastním zaviněním. Přes 86 procent dopravních nehod na koloběžkách se týkalo elektrokoloběžek.

Michal Hodboď z ředitelství dopravní policie označil za alarmující vzrůstající počet nehod koloběžek, při nichž se jezdci nacházeli pod vlivem alkoholu - bylo tomu tak v každém třetím případě. S tím souhlasila i mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. „Většinou to je klasický trojboj: alkohol - pád - úraz hlavy nebo zlomeniny," řekla. Použití přileb a dalších ochranných pomůcek je podle ní u elektrokoloběžek často nulové i proto, že jde o sdílený dopravní prostředek. „Následky pádu mohou být i při malé rychlosti velmi vážné," varovala všechny koloběžkáře.

Hodboď se s Poštovou shodli i v tom, že příkladem musí jít zejména rodiče dětem - tedy sami nosit na kolech a koloběžkách helmy, i když je ze zákona mít nemusí. Policisté proto i letos spustí preventivní kampaň Na kole jen s přilbou. Chystají desítky osvětových akcí přímo v terénu. Za cyklisty budou vyjíždět společně s Týmem silniční bezpečnosti i horskou službou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklisté, helma, výbava, nehody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 70 procent cyklistů usmrcených při loňských nehodách nemělo helmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.