Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Senioři by měli dávat pozor na nekalé praktiky v Nová zelená úsporám Light

PR článek

Už déle než rok mají senioři možnost požádat stát o dotaci na zateplení svého domu, výměnu oken či dveří a nebo instalaci solárních panelů pro ohřev vody. Celkově tak mohou velmi jednoduchým způsobem získat podporu až 240 000 korun. Jenže vše má v životě svá úskalí.

Senioři, kteří chtějí získat podporu například na výměnu oken za moderní a snížit tak náklady na vytápění své domácnosti, mohou podat žádost o dotaci prostřednictvím Agendového informačního systému Státního fondu životního prostředí ČR. Že tento krok, realizovatelný pouze v internetovém prostředí, nebude pro seniory ničím snadným, si uvědomily místní akční skupiny (MAS).

Díky spolupráci těchto MAS a Státního fondu životního prostředí tak má každý zájemce o dotaci možnost se obrátit na MAS ve svém regionu. Zde totiž pracují lidé, kteří ochotně přijedou ke každému zájemci, prodiskutují možnosti získání dotace a za seniora také vyřeší ony nepříjemné úkony spočívající v přípravě, zpracování a podání žádosti o dotaci. To vše navíc pro seniory zcela zdarma.

Po úspěšném podání a schválení žádosti obdrží žadatel požadované prostředky předem na účet. Nicméně firmy, které nabízejí své služby, nejsou vždy bezproblémové.

Na co je nutné si dát pozor? Některé firmy mohou nabídnout technologii, která nesplňuje podmínky pro získání dotace. Jiné mají dlouhé čekací doby a zároveň chtějí inkasovat 100 % ceny díla předem. Stává se, že firmy se v cenách liší i o desítky tisíc korun. Vždy je lépe, pokud se senior obrátí na více firem a získá několik nabídek. Jen tak nezaplatí zbytečně víc peněz. Proto MAS důrazně doporučují, aby s nimi senioři své záměry konzultovali. MAS posoudí, zda nabídka splňuje podmínky pro získání dotaci. Zaměstnanci MAS pomohou zorientovat se v nabídkách a zvolit optimální. Z dotace tak nebude pro seniora zbytečný strašák, kvůli kterému nespí.

A co jsou vlastně Místní akční skupiny?

Jedná se o společnosti, které již 20 let pomáhají s rozvojem našeho venkova. Mají tak za sebou dlouhou dobu úspěšné činnosti a jsou prověřenými subjekty. Spolupracují také dlouhodobě s Jihočeským krajem i ministerstvy. Jejich zaměstnanci se neustále vzdělávají, a proto mohou také v případě Nové zelené úsporám Light pomáhat.

Pokud nevíte, která MAS právě u Vás působí, požádejte starostu obce o radu, bude vědět a předá Vám kontakt. Nebo se obraťte na své děti či vnuky.

Sledujte také Drbnu, v příštích týdnech Vám postupně představí všech 16 MAS, které mají v Jihočeském kraji své sídlo. Dozvíte se tak vše potřebné a zároveň mnoho dalších zajímavých informací.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dotace, MAS, Nová zelená úsporám Light, senioři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři by měli dávat pozor na nekalé praktiky v Nová zelená úsporám Light  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.