Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Soud přikázal Obráncům zvířat smazat z webu záběry z chovu kuřat farmy Rabbit

Krajský soud v Českých Budějovicích v předběžném opatření přikázal spolku Obránci zvířat (Obraz), aby z internetových stránek vymazal záběry tajně pořízené v chovu kuřat na farmě Rabbit Trhový Štěpánov. Soudce tak vyhověl žádosti Rabbitu. Obránci zvířat, kteří kritizují podmínky chovu rychle rostoucích kuřat a vymezují se zejména proti řetězci Albert, podali proti verdiktu odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

Společnost Rabbit Trhový Štěpánov se obrátila na soud, protože podle ní Obránci zvířat v kampani šíří zavádějící, nepravdivá a urážlivá tvrzení a firmě tím vzniká značná nejen reputační újma. „Soud pro účely rozhodnutí o předběžném opatření v rámci testu proporcionality předběžně vyhodnotil, že s ohledem na možné významné následky zásahu je třeba nyní dát přednost právu na ochranu pověsti navrhovatele před právem na šíření informací," napsal v usnesení českobudějovický soudce Jan Montag. Zástupci Rabbitu ani řetězce Albert nechtěli podle serveru Seznam zprávy, který o věci informoval jako první, verdikt komentovat.

Soud spolku Obraz nařídil z webové prezentace odstranit i některá slova a vyjádření. Obránci zvířat se také musejí zdržet šíření letáků a odstranit ty, které jsou na veřejně přístupných místech. „Jde o skandální rozhodnutí, které v Česku nemá obdoby. Záběry zachycují reálné podmínky, ve kterých se chovají kuřata pro supermarket Albert. To v médiích potvrdili i samotní chovatelé. Lidé si zaslouží znát pravdu a vědět, co se ve skutečnosti skrývá za klamavou reklamou Albertu o šťastných kuřátkách,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan.

Obránci zvířat záběry a výrazy odstranili nebo nahradili, rozhodnutí ale kritizují. „Zakázali nám ukázat lidem pravdu. Pravdu, kterou se nemají možnost dozvědět jakoukoliv jinou cestou, protože utrpení kuřat probíhá za zavřenými vraty, betonovými stěnami a ostnatým plotem. Tato pravda se Albertu ani jeho dodavatelům prostě nehodí, a tak dělají vše pro to, aby ji zakryli,“ hodnotí situaci Trojan.

Svou kampaň Albertova krutost obránci zvířat zahájili na základě videí pořízených z chovů firmy Rabbit Trhový Štěpánov, od kterého řetězec Albert v Česku odebírá kuřata. V Belgii a Nizozemsku podle nich řetězec prodává kuřata odchovaná v lepších podmínkách. V březnu uvedli, že cílem je, aby se Albert zavázal, že skončí s prodejem takto chovaných kuřat, a přijal tak mezinárodní závazek European Chicken Commitment (ECC) k lepším podmínkám chovu.

Albert uvedl, že dodavatelé mu zaručují plné dodržování všech legislativních požadavků, včetně ohledu na pohodu zvířat. Státní veterinární správa v březnu uvedla, že v chovech, z nichž údajně pocházejí záběry, kontroly v posledních letech neprokázaly porušování legislativy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky ČR, soud, příroda, chov, trh, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud přikázal Obráncům zvířat smazat z webu záběry z chovu kuřat farmy Rabbit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.