Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla na 3,1 procenta, polovinu uchazečů tvoří ženy

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji je nadále výrazně pod celostátním průměrem. Úřad práce v Jihočeském kraji nyní eviduje celkem 13 785 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných se tak meziměsíčně snížil o 0,2 procentního bodu. Polovinu uchazečů tvoří ženy, které jsou na trhu práce nejvíce ohroženou skupinou.

„Nezaměstnanost v Jihočeském kraji oproti předchozímu měsíci opět poklesla, a to ve všech okresech našeho kraje. Tento pozitivní trend se dá očekávat i v dalších měsících. Vliv na to samozřejmě bude i nadále mít zejména nástup sezónních prací ve stavebnictví, v zemědělství ale i ve službách,“ předpokládá Ivan Loukota, ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích.

Krajský Úřad práce nyní eviduje 13 785 lidí hledajících zaměstnání. Je to o 1 052 méně než v předchozím měsíci. Oproti dubnu předchozího roku je to pak o 1 769 uchazečů více. Z uvedeného počtu všech evidovaných bylo 6 885 žen. Ženy tak tvoří téměř 50 procent všech uchazečů. Ke konci dubna hledalo práci také 721 lidí z řad absolventů a mladistvých, což bylo o 48 méně než v předchozím měsíci.

S návratem do práce pomáhají rekvalifikační kurzy

Dle Loukoty jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin lidí na trhu práce lidé pečující o děti ve věku do 15 let. V drtivé většině se jedná o ženy, které se vracejí na trh práce z mateřské nebo rodičovské dovolené. V Jihočeském kraji tvoří tato skupina téměř pětinu ze všech lidí evidovaných na Úřadu práce.

„My se těmto ženám snažíme podat pomocnou roku řadou podpůrných aktivit. Nejde jen o výplatu rodičovského příspěvku, ale i o pomoc při získávání nového zaměstnání prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti,“ přiblížil Loukota

Úřad práce na jihu Čech dle nej každý rok některým z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti podpořil více jak 21 procent osob z této ohrožené skupiny. „Například účast na rekvalifikačních kurzech je pro maminky na rodičovské dovolené opravdu zajímavou příležitostí, která jim pomáhá zvládnout návrat na trh práce. Zájem je zejména o kurzy, které umožní samostatné podnikání, například kosmetička, kadeřnice, pedikérka, ale také IT kurzy, jako je třeba tvorba webových stránek,“ vyjmenoval. 

Ke konci měsíce dubna evidovaly kontaktní pracoviště Úřadu práce v Jihočeském kraji celkem 623 uchazečů o zaměstnání pocházejících z Ukrajiny. V minulém měsící jich na jihu Čech evidovaly o 50 méně. Z aktuálního počtu uchazečů bylo celýc 500 žen. Ty tak tvoří více jak 80 procent všech ukrajinských žadatelů o práci. Ve sledovaném měsíci tvořili v Jihočeském kraji občané Ukrajiny evidovaní jako uchazeči o zaměstnání 4,5 procenta z celkového počtu všech evidovaných uchazečů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv

Štítky Úřad práce, nezaměstnanost, Jihočeský kraj, ženy, pracovní trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla na 3,1 procenta, polovinu uchazečů tvoří ženy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.