Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Češi chtějí stále častěji platit kartou, v mnoha podnicích jim to však není umožněno

Češi chtějí stále častěji platit bezhotovostně, mnoho z nich stále používá fyzickou platební kartu, rostoucím trendem je placení mobilním telefonem, chytrými hodinkami nebo náramky. Bezhotovostní platby by byly mnohem častější, mnoho podniků však tuto možnost nenabízí.

Čerstvá data z průzkumu společnosti Mastercard ukázala, že počet obchodníků, kteří přijímají bezhotovostní platby, dlouhodobě roste. Přesto nalezneme místa, kde zákazníci kartou nezaplatí. Dotazovaní nejčastěji odpovídali, že možnost platit kartou jim nejvíce chybí u lékařů a zubařů, na trzích, v kadeřnictvích nebo kosmetických salonech. Jako další místa zmiňovali restaurace, kavárny nebo státní a obecní úřady.

„Výsledky našeho průzkumu potvrzuji i každodenní zkušenosti řady obchodníků, kterým přijímání plateb kartou zajišťuje spokojenější zákazníky a v konečném důsledku i vyšší tržby. Z nejnovějších dat vyplývá, že 64 procent lidí odradí od nákupu, když obchodník možnost platby kartou nenabízí. A skoro čtvrtina zákazníků deklaruje, že u obchodníku, kteří nepřijímají platební karty, utratí méně peněz,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Placení mobilním telefonem, chytrými hodinkami nebo náramky se za posledních pár let stalo trendem. Přestože velká část lidí u sebe fyzickou platební kartu nenosí, pro většinu zůstává nedílnou součástí peněženky. Berou ji hlavně jako zálohu pro případy, že se jim smartphone vybije, budou vybírat z bankomatu, který neumožňuje bezkontaktní výběr nebo na cesty do zahraničí. Hotovost slouží jako rezerva pro případ, že daný podnik platbu kartou nepřijímá vůbec.

„Platba v obchodě nebo v restauraci je něco, co zákazník nechce příliš řešit a potřebuje, aby celý proces byl hlavně rychlý, pohodlný a zároveň maximálně bezpečný. Právě platba kartou nebo nositelnou elektronikou to všechno splňuje. Obchodníci to vědí, což potvrzují i data z celého bankovního trhu, podle kterých meziročně nadále rostou jak počty a objemy bezhotovostních plateb, tak počet provozovaných terminálů,“ uzavírá Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Více než jeden nákup měsíčně kartou zaplatí 95 procent zákazníků. Průzkum prozradil, že dlouhodobě nejvyužívanějším typem platebních karet jsou debetní karty, hned za nimi jsou karty kreditní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky platba, Mastercard, platební karta, Česko, Slovensko, průzkum, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi chtějí stále častěji platit kartou, v mnoha podnicích jim to však není umožněno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.