Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Pomůže družstevní bydlení s bytovou výstavbou? Města v Jihočeském kraji věří, že ano

S nedostatkem bytů se na jihu Čech potýkají téměř všechna větší města. V některých se problém snaží řešit výstavbou nájemních bytů, jiná spoléhají na projekty soukromých investorů. Na popularitě nyní získává ale také další možnost. Čím dál více měst při plánování nové výstavby spolupracuje s bytovými družstvy.

Model družstevního bydlení, kde významnou roli hraje město, je v současné době nejdostupnější varianta vlastního bydlení. Jelikož město je ručitelem úvěru pro družstvo, vlastníkem pozemků a zároveň celý proces výstavby zajišťuje, mají družstevníci jistotu, že projekt bude úspěšný. Další výhodou je, že pozemky mohou být prodány družstvu až po uplynutí doby splácení úvěru," vysvětlil výhody družstevního bydlení Zbyněk Toman (ODS), místostarosta Českého Krumlova.

Právě tam nyní ukončili podávání přihlášek, které prověřilo zájem o družstevní bydlení v novém bytovém domě v bývalých kasárnách ve Vyšném. Zamýšlený projekt počítá s vybudováním 30 nových bytových jednotek s dispozicí v rozmezí 1kk až 3kk.

„S počtem přijatých přihlášek jsem spokojení. Ve stanoveném termínu projevilo o byty zájem 58 žadatelů, což odpovídalo našim předběžným odhadům,“ sdělila krumlovská mluvčí Petra Nestávalová. Doplnila také, že nyní je potřeba ověřit platnost podaných přihlášek a přidělit žadatelům pořadová čísla, na jejichž základě si vylosují přidělený byty.

„Pro losování bude použita skleněná losovací nádoba a neprůhledné plastové koule, ve kterých budou pod kontrolou notáře vložena čísla všech uchazečů. Vylosovaní budou v následujících dnech postupně zváni k výběru konkrétního bytu. V praxi to znamená, že první vylosovaný si vybere kterýkoliv z třiceti bytů. Druhý vylosovaný kterýkoliv byt ze zbývajících devětadvaceti a tak dále,“ přiblížila Nestávalová.

Inspirovali i další města

Družstevní dům ve Vyšném má již vypracovanou dokumentaci pro územní řízení i stavební povolení a čeká na její schválení. Město tak předpokládá, že stavební práce začnou již na podzim letošního roku. Zástupci radnice také informovali, že už nyní připravují ve městě další výstavbu, která družstevní bydlení zahrnuje.

O družstevním bydlením však uvažují i v dalších městech. V řadě z nich totiž mají s podobnou výstavbou zkušenosti již z minulosti. Například v Písku na podzim minulého roku ukončili smlouvu s družstvem, kterému město před dvaceti lety poskytlo pozemek pro jeho výstavbu.

„O krumlovském projektu víme, a dokonce jsme o něm se starostou Krumlova diskutovali. Sami totiž plánujme podobný model uplatnit na část plánované výstavby v lokalitě bývalých kasáren, kde vybudujme 130 nových bytů,“ řekla písecká místostarostka Petra Trambová (PRO Písek).

O spolupráci s bytovými družstvy přemýšlejí také v Táboře, kde je chtějí zapojit do výstavby bytové čtvrti Dvorce. „Urbanistické návrhy na využití lokality nám takovýto model výstavby v některých částech lokality doporučují. Nejpozději po letních prázdninách budeme mít zpracované tržní konzultace, které ověří, zda bude o družstevní bydlení dostatečný zájem,“ sdělil starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Městem, kde výstavbu družstevních bytů naopak neplánují, jsou České Budějovice. Tamní radnice řeší například rozsáhlou výstavbu bytů ve Čtyřech Dvorech, rozhodla se však pro odlišný model financování. V lokalitě vyroste celkem 323 bytů, a to i přesto, že původní projekt počítal s výstavbou necelých 300 bytů.

Družstva pomohou s výstavbou parkovacího domu

„Naší prioritou je rychlé rozšíření bytového fondu města. Rozhodli jsme se proto pro výstavbu nájemních bytů se zapojením soukromého sektoru. Co se družstevního bydlení týče, město s tím již nějaké zkušenosti má, vždy to ale vycházelo z iniciativy samotných družstev, která nyní chybí,“ uvedl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS).  

Se zajímavým nápadem, jak využít bytová družstva, přišli v Jindřichově Hradci. Radnice plánuje poskytnout vhodné pozemky na sídlišti Vajgar novému bytovému družstvu, které si tam na vlastní náklady vybuduje podzemní garáže.

„Pracujeme na projektové dokumentaci a začneme oslovovat občany, kteří by o tento způsob parkování mohli mít zájem,“ sdělil starosta Michal Kozár (ANO). Doplnil, že odhadovaná cena výstavby je 60 milionů a parkoviště by mělo nabídnout okolo 110 míst.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto A8000

Štítky Družstevní bydlení, bytová výstava, Český Krumlov, České Budějovice, Písek, Tábor, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomůže družstevní bydlení s bytovou výstavbou? Města v Jihočeském kraji věří, že ano  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.