Počasí dnes24 °C, zítra31 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Vědci na lipenské přehradě letos sledují nezvyklý jev při rozmnožování candátů

Vědci na lipenské přehradě letos sledují nezvyklý jev při rozmnožování candátů. Dravé ryby se třely opakovaně, což se v minulost nestávalo. Vědci sledují candáty, kterým v dubnu do přehrady instalovali šest desítek umělých hnízd, v nichž se mají ryby vylíhnout.

„Velmi zajímavým jevem byla skutečnost, že na již natřená hnízda přibývaly během inkubace nové jikry a některá hnízda byla dokonce nově osazena čerstvými jikrami poté, co se předchozí várka jiker úspěšně vylíhla. Tato pozorování nabourávají tradiční představu, že se na hnízdě vytírá jeden pár candátů a po výtěru samec pouze hlídá snůšku," řekl vedoucí výzkumného projektu Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu Akademie věd.

Vědci a rybáři projekt umisťování umělých hnízd v lipenské přehradě zahájili s cílem přispět k ochraně candátů. V přehradě totiž přibývá sumců velkých, kteří jako vrcholový predátor candáty likvidují. Umělá hnízda připomínají rohožku. Vědci a rybáři je umístili na vybraná místa do hloubky v rozmezí 1,5 metru až tři metry pod hladinu. Následně sledují obsazenost hnízd a stav jiker.

Lipenská přehrada v minulosti patřila mezi oblíbené rybářské revíry právě kvůli lovu candátů. V posledních 20 letech minulého století pocházel každý pátý candát ulovený v Čechách a na Moravě z nádrže Lipno. Situace se změnila kolem roku 2005, kdy úlovky klesly zhruba na desetinu dřívějšího množství a populace candáta se dostala na pokraj kolapsu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kubečka, BC AV ČR

Štítky ČR, příroda, chov, věda, ryby, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Teda, jejich starosti na moji hlavu! Mají chuť tak se třou, to já taky a co jako?

Sobota, 25. května 2024, 04:59Odpovědět

Vědci na lipenské přehradě letos sledují nezvyklý jev při rozmnožování candátů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.