Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vzpomínky z deníku vojáka, zákopy z roku 1938. Výstava představuje neznámou historii vojenského újezdu Boletice

PR článek

Regionální muzeum v Českém Krumlově připravilo jedinečnou výstavu nazvanou Krajina pod palbou – Vojenský újezd Boletice v proměnách času, která představuje málo známou historii této oblasti. Návštěvníci uvidí nedávno nalezené relikty zákopů, přečtou si z deníku vojáka ze září 1938 nebo si prohlédnou různé typy uniforem Československé lidové armády a Armády České republiky od 50. let do současnosti. Výstava je otevřena až do konce září.

Muzeum na výstavě spolupracovalo přímo s vojenským újezdem Boletice, který je od 80. let minulého století veřejnosti uzavřen. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost do této oblasti nahlédnout a zároveň se seznámit i s méně známou a velmi bohatou místní historií.

Na fotkách i ve filmech uvidí cvičení současné Armády České republiky i zahraničních jednotek na střelnicích a cvičištích v újezdu. Dobové snímky pak připomenou podobu některých vojenských zařízení už od 50. let.

Historii oblasti před převedením pod vojenskou správu ukazuje výstava Regionálního muzea v Českém Krumlově od nejstaršího osídlení. Hlavním tématem jsou vojenské dějiny spojené s územím současného vojenského újezdu od roku 1938. Představí dochované objekty lehkého opevnění a nedávno objevené relikty soustavy zákopů a okopů, doplněné o vzpomínky z deníku vojáka, který zde v řadách československé armády v září 1938 sloužil a bojoval. Během 2. světové války zde byli umístěni váleční zajatci a v roce 1945 oblastí vedla ústupová trasa německých vojsk i českobudějovického gestapa.

O dva roky později na okraji tehdejšího vojenského výcvikového tábora Boletice dokonce přistihli skupinu banderovců, se kterou bojovali příslušníci SNB.

„Vojenský prapor v počtu 980 mužů zde nastoupil na cvičení. Na naše území vpadly bratrské" armády. Náš prostor Rusové obklíčili a my neměli možnost zásobování. Vojsko mělo hlad. Starší manželé zde měli na starost ozdravný chov krav z Uhříněvsi, nosili jim houby a nakonec nabídli krávu na guláš. Byla snězena a ještě to nestačilo. Až po dalším vyjednávání byl stanoven zásobovací koridor od 11-13 hod. Poblíž cvičila divize z Budějovic. Probíhal jejich výcvik a měli děla. Ti hned po obsazení odjeli a děla nechali na místě. Velitel v Budějovicích nás Rusákům nahlásil jako vojsko na výpomoc senoseči. Po ukončení cvičení nám náš velitel sdělil, že opuštěná děla tam Rusákům nenechá. Zapřáhla se za vejtřasky a táhla se oklikama k Prachaticům. Tam jsme přitáhli od Husince a vpadli Rusákům do zad se vší těžkou technikou. Vyvolalo to zděšení. Ale tzv. bratři" byli chudáci, nic nevěděli, měli hlad, sbírali houby a vařili je v plechovkách od konzerv. Auta měli v ubohém stavu, pneumatiky sjeté," tak zpomínal Antonín Kaňkovský, zástupce velitele praporu, který byl ve vojenském újezdu Boletice na cvičení v době invaze vojsk Varšavské dohody do Československa.

Velkým tématem je historie a současnost výcvikových zařízení, návštěvníci uvidí všechna cvičiště a střelnice. Dozví se také, jak se od svého vzniku rozvíjela a jak jsou využívána dnes.

Zajímavostí je popis práce jednotek Explosive Ordnance Disposal 15. ženijního pluku, které pracují v okolí vojenského újezdu od roku 2016 a zabývají se likvidací výbušné munice. Návštěvníci se dozví nejen to, jak tyto jednotky pracují, ale také co bylo jejich činností objeveno. Díky nim se podařilo významně doplnit bílá místa v historii oblasti v letech 1938 až 1945.

Na výstavě jsou k vidění nejen archeologické nálezy ze starších období, ale také předměty nalezené při pyrotechnickém průzkumu, které neměly výbušný charakter. Vystaveny jsou i uniformy Československé lidové armády a Armády České republiky od 50. let do současnosti. Doplnili je i zbraněmi od pistole až po těžký kulomet.

K 1. květnu byla zrušena poslední naučná stezka újezdem Boletice na Knížecí Stolec a jedinečnou možnost se do prostoru ještě podívat máte prostřednictvím exkurzí, které jsou vypisovány ve spolupráci s vojenským újezdem Boletice a muzeem. Informace k programu naleznete na webových stránkách muzea www.muzeumck.cz

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Regionální muzeum v Českém Krumlově, výstava, vojenský újezd, Boletice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínky z deníku vojáka, zákopy z roku 1938. Výstava představuje neznámou historii vojenského újezdu Boletice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.