Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Sobota bude v Budějcích patřit běžcům. Nově mohou zkusit závod na pět kilometrů

Už tuto sobotu se náměstí Přemysla Otakara II. stane centrem běžeckého festivalu Mattoni ½ Maraton České Budějovice. Na start více než 21 kilometrů dlouhé trati se postaví tisíce závodníků, kteří zabojují o medaile. Nově si letos mohou vyzkoušet pětikilometrový závod.

Letošní dvanáctý ročník budějovického půlmaratonu čeká bohatý doprovodný program. Celý závod je totiž součástí běžeckého festivalu, v rámci kterého jsou připraveny novinky a také bohatý doprovodný program.

„To, že jsme povýšili formát půlmaratonu na běžecký festival, je skvělé. Bude to celý den akcí pro sport a letos se k tomu přidá i Den dětí, takže nebude chybět ani prezentace sportovních klubů a jejich dětských účastníků. To mi dělá opravdu velkou radost,“ řekla na tiskové konferenci primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Nový závod na pět kilometrů

Běžecký festival je podle organizátorů novým osvěženým formátem, ve kterém se uskuteční hned několik závodů. „Novinkou je závod na 5 kilometrů. Jeho cílem je přilákat co nejširší možné spektrum zájemců o sport a běh, kteří si ale třeba netroufnou na delší trať,“ představil za Runczech manažer závodu Igor Murko.

V letošním roce mohou lidé závodit hned v několika kategoriích. Od těch nejmenších dětí, pro které je určen Bambini run, přes dm rodinnou míli, až po samotný půlmaraton, který mohou lidé uběhnout jako jednotlivce nebo ve štafetě ve čtyř nebo dvoučlenných týmech. Součástí akce je také závod Běh o pohár rektora Jihočeské univerzity, která s organizátory úzce spolupracuje.

„Do půlmaratonu se zapojujeme nejen běžecky, ale také jako dobrovolníci. Naše zdravotně sociální fakulta poskytuje několik desítek dobrovolníků, kteří pomáhají s hladkým průběhem závodu,“ uvedl rektor Pavel Kozák.

Startovní čísla se budou v letošním roce vydávat na „staronovém“ místě v obchodním centru IGY. Tady bude v pátek pravděpodobně s olympioničkou Evou Vrabcovou Nývltovou začínat také společný předzávodní výběh.

Doprovodný program

Připravený bude také bohatý doprovodný program. „Oslovili jsme místní sportovní kluby, které se budou na náměstí prezentovat spolu s našimi partnery. Konat se bude také crossfitová soutěž od budějckého Bcrossu, takže lidé budou moct nahlédnout i do dalšího sportovního formátu,“ popsal Murko.

V sobotu v 15 hodin startuje na náměstí závod na 5 kilometrů, v 17 hodin startuje dm rodinná míle, ve třičtvrtě na šest potom začíná Bambini run, který patří mezi nejoblíbenější závody. „Myslím, že to je nejupřímnější kategorie, je to asi nejhezčí věc, kterou děláme. Závod je zdarma a na děti v cíli čeká čokoládová medaile,“ komentoval Murko. Samotný půlmaraton pak startuje v 19 hodin.

Trasa závodu zůstává stejná jako minulý rok. Organizátoři udělali pouze jednu „kosmetickou úpravu“.  „V Pekárenské ulici byl takový apendix pro běžce, zatáčka hodně zpomalovala, takže jsme ji odstranili a nahradili. Věříme, že půlmaraton přinese spoustu osobních rekordů, ale i příběhů a motivace pro tento krásný sportovní večer,“ dodal Murko za Runczech.

Projekt Euroheroes

Závod v Českých Budějovicích je součástí projektu Euroheroes, v rámci kterého startují ve čtyřech městech vybraní evropští elitní běžci. Na startu tak lidé uvidí například Sebastiana Hendla, který v loňském roce celý seriál vyhrál. Síly s ním změří i českobudějovický běžec David Vaš.

„Na budějovickém půlmaratonu jsem s běháním začínal. Teď to bude moje šestá účast. Tento domácí závod je pro mě srdcovka. Moje ambice jsou takové, že si chci závod opravdu užít, atmosféra na náměstí je vždy úžasná a já se na ní znovu těším. Běžcům bych poradil jen to, aby nepřepálili začátek, závod se nerozhoduje na prvních kilometrech, ale v druhé polovině. A určitě nezapomeňte opravdu dostatečně hydratovat,“ uzavřel běžec Vaš.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Runczech

Štítky sport, běh, půlmaraton, runczech, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota bude v Budějcích patřit běžcům. Nově mohou zkusit závod na pět kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.