Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě letos navštívil rekordní počet lidí

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě letos navštívilo rekordních 800 lidí. Podle organizátorů pomohla propagace z loňského roku, kdy Hořice hostily kongres Europassion 2023 a sjeli se do nich zástupci z 15 států Evropy. V roce 2022 bylo návštěvníků 500. Pašijové hry popisují poslední dni Ježíše Krista.

„Účast byla největší od premiéry v roce 1993. Letošní rok byl pro pašije výjimečný. Začátek pašijových her byl podpořen účastí Schwarzenberské gardy a jejích trubačů, kteří troubí znělku, která zaznívala v roce 1893 v původním divadle,“ řekl dnes Miroslav Kutlák, principál souboru, který v představení hraje roli Jidáše. Společně s ním se pašijí zúčastnilo více než 50 herců, kulisáků a dalších, kteří pomáhali s přípravou.

Pašijové hry, tedy divadelní inscenace, jejíž součástí je i ukřižování Ježíše Krista, mají v Hořicích tradici od roku 1816. Poslední představení tohoto typu bylo nastudováno v roce 1936, pak nacisté hry zakázali. Další představení bylo v letech 1947 a 1948. Poté hry zakázali komunisté, a ti také roku 1966 nechali strhnout budovu divadla i s blízkou poutní kaplí sv. Anny. U obnovení tradice hořických pašijových her stála od roku 1991 Společnost pro obnovu pašijových her a řada místních nadšenců. Znovuobnovené byly až v roce 1993.

Pašije se hrají jen ve dvou dalších místech v České republice - v České Lípě a Žďáru nad Sázavou.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pašijové hry

Štítky ČR, církve, divadlo, pašije, Hořice na Šumavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě letos navštívil rekordní počet lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.