Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Budějovická radnice bude hledat nového provozovatele kina Kotva na pět let

Českobudějovická radnice bude hledat provozovatele městského Biografu Kotva, se kterým uzavře koncesní smlouvu na pět let. V současné době městské kino provozuje Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců (AJAT) na základě nájemní smlouvy. Do koncesního řízení, které dnes radní schválili a vypíšou ho na léto, se bude moci AJAT přihlásit.

„Neděláme to proto, že bychom byli nespokojení s provozovatelem. Ale chceme změnit smluvní systém, kdy se s provozovatelem uzavírá smlouva na několik let, ale dotaci na provoz kina radnice schvaluje každý rok,“ uvedla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti), která má na starosti mimo jiné kulturu.

Radnice vloží do koncesní smlouvy podmínky tak, aby kino zůstalo zpřístupněné znevýhodněným lidem a aby provozovatel spolupracoval se seniorskými spolky, s mateřskými a základními školami. Podle Kudláčkové se to do koncesní smlouvy vkládá lépe než do nájemní.

V koncesní smlouvě totiž provozovatel nabídne částku, za kterou bude kino provozovat, a tu mu město vždy vyplatí. Je to jeden z parametrů, které se vyhodnocují. Kvalita koncepce provozu se hodnotí 80 procenty, částka 20 procenty. Tyto finance mají pokrýt provoz kina včetně kavárny, údržby techniky, autorských poplatků, odměn umělcům a mezd zaměstnanců. „Provozovatel bude vědět, kolik má peněz na rok a kdy mu přijdou. Samozřejmě si bude moci zažádat o dotaci na mimořádný projekt, ale ne už na celoroční provoz,“ dodala Kudláčková.

AJAT provozuje Biograf Kotva od září 2022 a nájemní smlouva mu skončí na konci roku 2024. Provoz kina v roce 2023 stál 5,5 milionu korun. Město mu za loňský rok poskytlo dotaci na provozní ztráty 1,45 milionu korun. Loňská návštěvnost byla 19.652 diváků. V letošním roce do června přišlo do kina a na akce už 17.766.

Kotva vznikla ve 20. letech minulého století. Do současnosti přežila jako poslední tradiční takzvané kamenné kino ve městě. Kromě klasické mainstreamové produkce se navíc zaměřuje na artové snímky. Mimo to je spolupořadatelem několika festivalů, mezi než patří například Febiofest. Dotaci na provozní ztráty město Kotvě prakticky každoročně poskytuje už několik let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Cheva

Štítky ČR, správa, film, České Budějovice, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovická radnice bude hledat nového provozovatele kina Kotva na pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.