Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Fotografie na skleněných stěnách autobusových zastávek poučí o historie a ochrání ptáky před nárazem

Čtveřice autobusových zastávek v Českém Krumlově se díky originálním polepům proti nárazu ptáků proměnila v fotografickou galerii, výkladní skříň a vzdělávací panely. Velkoformátové fólie, které nyní pokrývají skleněné stěny zastávek, jsou potištěné historickými fotografiemi a doprovázejí je úryvky textů z dějin města.

Námět na polepení skleněných zastávek, které představují pro ptáky nebezpečí, vzešel z projektu participativního rozpočtu. „Při hledání možností, jak ochránit ptactvo před nárazy do skleněných ploch autobusových zastávek, jsme na základě podnětu architekta Ondřeje Busty zvolili cestu historického dědictví našich předků a navázali spolupráci s kolegy z Musea Fotoateliéru Seidel,“ říká Vlasta Horáková z odboru životního prostředí.

Pro zastávky Svatý Duch, Chvalšinská ulice, třída Míru a U Supermarketu v Tovární ulici město vybralo historické fotografie vázané na dané místo. Tyto snímky pak doplnilo o texty z knihy Krumlov – město pod věží z ediční řady Seidelova Šumava, což rovněž přispívá ke zvýšení povědomí o místní historii.

Instalace historických fotografií se již setkala s pozitivními reakcemi obyvatel města. „Do muzea přišla paní učitelka dějepisu ze ZŠ Za Nádražím a velká patriotka Eva Zálohová, která velmi chválila edukativní efekt polepů. Fotografie s osobami jsou podle ní nejpůsobivější a používá je i k výuce žáků. A to nás moc těší, děkujeme za tuto možnost,“ říká Zdena Mrázková z Musea Fotoateliéru Seidel.

„Seidelovy fotografie tak vykročily za hranice muzea, aby připomněly podobu míst, kde byly v minulosti pořízeny. Minulost se tak prolíná se současností. Propojení historických snímků s dnešními obyvateli města, kteří před stoletou kulisou čekají na bus s nákupy či mobilem v ruce, je kuriózním zážitkem a nečekanou přidanou hodnotou projektu,“ doplnila Mrázková s tím, že autorem výtvarného zpracování polepů je Tomáš Halama, grafik knižní řady Seidelova Šumava.

Zástupci města pak podotýkají, že tento inovativní přístup ukazuje, jak lze kreativně a efektivně spojit ochranu přírody s kulturním dědictvím. Mají proto v plánu v tomto konceptu pokračovat a rozšířit ho na další vhodné zastávky. V Českém Krumlově je téměř 40 zastávek MHD, avšak ne všechny vyžadují ochranu ptactva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, autobusové zastávky, ochrana přírody, ptáci, Museum Fotoateliéru Seidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotografie na skleněných stěnách autobusových zastávek poučí o historie a ochrání ptáky před nárazem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.