Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Setkávám se s různými osudy a příběhy lidí, říká personalistka Dopravního podniku města České Budějovice Romana Tesařová

PR článek

Už dva roky se noví uchazeči o práci v Dopravním podniku města České Budějovice potkávají s Romanou Tesařovou, vedoucí personalistkou. O tom, jakou práci Dopravní podnik nabízí i jaké to je právě na "její židli", nám pověděla více v rozhovoru.

Jaký je Dopravní podnik města České Budějovice zaměstnavatel?
Dopravní podnik patří k předním zaměstnavatelům v Českých Budějovicích. „Vnímám Dopravní podnik našeho města, ale vlastně i obecně všechny dopravní podniky, jako stabilní a spolehlivé zaměstnavatele s dlouholetou tradicí,“ dodává Romana Tesařová.

Dopravní podnik města České Budějovice, a. s. letos slaví 115 let. Kdo jsou lidé, kteří se rozhodli spojit svůj život s DPMCB? Kde všude se můžeme s jejich prací setkat? A kdo všechno stojí za tím, že nás každý den MHD dostane tam, kam potřebujeme? To a mnohem více se každý měsíc dozvíte v rozhovorech se zaměstnanci DPMCB právě u nás.

Čím životopis v DPMCB zaujme?
V první řadě musí splňovat klíčová kritéria: vzdělání, relevantní praxe, zkušenosti a zápal do práce. „Šanci u nás mají i čerství absolventi, pokud se jedná o kvalifikované profese, kolegové si vždy u uchazeče ověří, zda dané práci rozumí. Pokud obstojí, ukáže motivaci k práci, pak není co řešit,“ zmiňuje Romana Tesařová.

Čím naopak životopis v DPMCB odradí?
„Velmi často se u uchazečů setkáváme s jejich nepozorností při čtení inzerátů, kdy reagují na pozice, na které nesplňují požadovanou kvalifikaci. Tito takzvaní “střelci“ obvykle reagují na všechny naše zveřejněné inzeráty. Další častou chybou bývají mezery mezi dvěma zaměstnáními bez vysvětlení. Toto může vzbuzovat otázky ohledně kontinuity zaměstnání a spolehlivosti kandidáta,“ vysvětluje Romana Tesařová.

Už dva roky se noví uchazeči o práci v Dopravním podniku města České Budějovice potkávají s Romanou Tesařovou, vedoucí personalistkou.

Co je důležité u pohovoru?
„V první řadě musí personalista identifikovat klíčové vlastnosti a dovednosti uchazečů, které odpovídají potřebám i hodnotám organizace. Uchazeč by měl splňovat požadavky daného pracovního místa, ale měl by mít i potenciál posílit firemní kulturu. Při výběrových řízeních realizujeme řízené pohovory, které jsou sestaveny tak, aby alespoň částečně odkryly profil uchazeče. U některých pozic uchazeči podstupují i testy praktických dovedností nebo osobnostní testy.

Co se týče začlenění do kolektivu, i toto je důležitý faktor, protože spolupráce a dobré vztahy v týmu jsou klíčové. Nicméně i rozmanitost v týmu je cenná, protože může přinést nové perspektivy a nápady,“ odpovídá Romana Tesařová.

Dopravní podnik patří k předním zaměstnavatelům v Českých Budějovicích.

Nabídka praxe pro studenty
DPMCB spolupracuje se třemi odbornými školami: Střední odborná škola elektrotechnická, COP, Hluboká nad Vltavou; VOŠ, SPŠ automobilní a technická v Českých Budějovicích a Střední odborné učiliště v Lišově. Studenti těchto škol v Dopravním podniku každoročně absolvují povinné školní praxe, někteří zde zůstávají i po dobu prázdnin na letních brigádách. „Byli bychom rádi, kdyby se po ukončení školy tito studenti věnovali oboru, který se učili, protože nalézt v dnešní době zaměstnance na odborné pozice je velmi složité,“ upozorňuje Romana Tesařová.

Co DPMCB nabízí svým zaměstnancům?
Benefitů ke mzdě nabízíme i po zásahu státního konsolidačního balíčku celou řadu, ať už těch sjednaných v kolektivní smlouvě nebo s partnery společnosti. „Zvláštní pozornost je mimo jiné věnována životním a pracovním jubileím a v neposlední řadě i kolegům, kteří se rozhodnou ukončit svou pracovní dráhu a vstoupit do zaslouženého důchodu. Těm všem ve dnech jejich pracovních či životních oslav, nebo s respektem k jejich dlouholeté a loajální práci poskytuje zaměstnavatel finanční příspěvky,“ říká Romana Tesařová. DPMCB navíc podporuje zaměstnance v dárcovství krve a kostní dřeně.

V první řadě musí personalista identifikovat klíčové vlastnosti a dovednosti uchazečů, které odpovídají potřebám i hodnotám organizace.

Co vás v práci těší?
„Jsem ráda, že jsou zde kolegové, se kterými můžu probrat různé nejen pracovní záležitosti a ke kterým můžu zaběhnout pro radu. Když se podaří obsadit poptávané pozice nebo pomůžeme s řešením problémů kolegů, kteří jsou Vám pak vděční, víte, že děláte smysluplnou práci.“

A v osobním životě?
„Vyhledávám aktivní odpočinek, ráda podnikám túry po šumavských lesích a kopcích. Hodně času také trávím v kuchyni, kde "vyrábím“ dorty pro své známé.“

Jezdíte MHD?
„Bydlím v obsluhované oblasti, takže jezdím poměrně často.“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dopravní podnik, Romana Tesařová, personalistka, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkávám se s různými osudy a příběhy lidí, říká personalistka Dopravního podniku města České Budějovice Romana Tesařová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.