Počasí dnes30 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Průměrná mzda v kraji stoupla o 6,6 procent na téměř 40 tisíc korun. Jedná se o třetí nejnižší nárůst mezi kraji

V Jihočeském kraji vzrostla průměrná mzda na téměř 40 tisíc korun. Kraj se tak umístil na šestém místě v celostátním srovnání. Nejvyšší mzdy jsou v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji. Zaměstnanost v Jihočeském kraji klesla o 1,1 tisíc lidí.

V Jihočeském kraji se v prvním čtvrtletí roku 2024 navýšila výše průměrné mzdy. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se průměrná hrubá měsíční mzda na jihu Čech vyšplhala téměř na 40 tisíc korun, konkrétně na 39 767 Kč. To představuje nárůst o 2 454 korun oproti předchozímu roku, což odpovídá růstu o 6,6 procent.

I přes poměrně znatelný nárůst mzdy si v porovnání s ostatními kraji nevede Jihočeský moc dobře. Výše průměrné mzdy kraj umístila v celorepublikovém srovnání na šesté místo. Pokud jde o absolutní čísla, jihočeský přírůstek mezd se umístil na pátém nejnižším místě mezi kraji. Ve srovnání výše procentuálního přírůstku pak Jihočeský kraj dosáhl třetího nejnižšího přírůstku.

Celorepublikový mzdový průměr pak v prvním čtvrtletí činil bezmála 44 tisíc korun, což je v meziročním srovnání o sedm procent více. Nejvyšší průměrná mzda je v Praze, kde dosahuje 56 372 korun. Naopak nejnižší je v kraji Karlovarském, konkrétně 37 089 korun.

Největší procentuální přírustek ve výši průměrné mzdy pak ČSÚ registruje ve Středočeském kraji. Průměrná mzda se tam meziročně zvýšila o 7,6 procenta. Nejnižší přírustek je pak v Praze, konkrétně 6,2 procenta.

V jihočeském kraji bylo v prvním čtvrtletí roku zaměstnáno o 1,1 tisíce lidí méně než před rokem. Celkový počet zaměstnanců tak dosáhl 214,8 tisíce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky finance, mzdy, nárůst, srovnání, jižní Čechy, Jihočeský kraj, průměrná mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v kraji stoupla o 6,6 procent na téměř 40 tisíc korun. Jedná se o třetí nejnižší nárůst mezi kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.