Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jindřichův Hradec vybuduje v areálu základní školy venkovní třídu, podobná vznikla nedávno také v Písku

Jindřichův Hradec vybuduje v areálu základní školy v Jarošovské ulici venkovní třídu. Žáci se v ní budou učit například přírodopis. Jde o první projekt podobného typu v regionu. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení města. Podobná učebna začala nedávno fungovat také u jedné z píseckých škol.

"Nejprve jsme mysleli, že by se venkovní třída využívala pouze v květnu, červnu a září. Ale potom se nám podařilo sehnat více peněz a díky tomu budou moct být hodiny ve venkovní třídě od jara do konce října," uvedl jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek (Nezávislí pro Hradec). Konstrukci venkovní třídy budou tvořit dřevěné trámy, mezi nimiž budou skleněné výplně. V chladnějších měsících bude možné prostor vytápět. Škola by tak třídu nevyužívala prakticky jen v zimním období.

"Objekt by nemusel sloužit jen ke vzdělávání. V odpoledních hodinách by fungoval jako družina," uvedl Komínek. Venkovní třída bude mít půdorys přibližně 50 metrů čtverečních. Škola by prostor využívala na takzvané půlené hodiny, kdy se třída rozdělí na dvě části. "Také jsme zvažovali, komu by nová učebna sloužila. Ale vedení školy ji chce využívat pro první i druhý stupeň, to znamená, že by se tam střídalo všech 18 tříd," uvedl Komínek.

Novou venkovní učebnu již využívají i žáci ZŠ E. Beneše v Písku. 

Kromě přírodopisu by venkovní třída mohla sloužit pro předměty jako hudební nebo výtvarná výchova. Výuka předmětů spojených s přírodou by ale měla podle Komínka v novém objektu dominovat. "Venkovní třída bude ve vnitrobloku školního areálu. V jejím okolí jsou stromy, keře a jiné dřeviny, což se tematicky k výuce hodí," řekl místostarosta.

Venkovní výuka je mezi kantory populární

Novou venkovní učebni podpořili zástupci města v druhé polovině tohoto školního roku také na základní škole E. Beneše v Písku. Kantoři ji mohou využívat pro výuku různých předmětů.

„Paní projektantce se podařilo najít v areálu školy ideální místo pro venkovní učebnu. Díky umístění máme zajištěno stupňovité uspořádání lavic a stolů a také možnost vstupu do venkovní učebny bez potřeby se přezouvat. Vyučující dlouhodobě využívají školní zahradu pro výuku cizích jazyků nebo hudební výchovy. Nyní lze vyučovat venku i předměty, ve kterých je potřeba více psát do sešitů nebo kreslit,“ řekl ředitel školy Filip Rádr. Nové prostory podle něj učitelé s oblibou využívají, pro žáky je pak výuka na tomto netradičním místě atraktivnější.

Vybudování venkovní učebny vyšlo na 1,6 milionu korun, část této sumy hradila škola ze svého rozpočtu, část město. „Venkovní učebna je skvělá věc a investovat peníze do takových projektů má určitě smysl,“ řekl místostarosta Michal Přibáň (ODS), který se byl na nový prostor podívat. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ E. Beneše

Štítky ČR, správa, školy, příroda, základní, Jindřichův Hradec, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec vybuduje v areálu základní školy venkovní třídu, podobná vznikla nedávno také v Písku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.