Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pondělí 29. července 2024  |  Svátek má Marta
Bez reklam

Jih Čech zasáhly silné bouřky. Zastavily vlaky i provoz na českobudějovickém letišti

, aktualizováno 10. července 2024, 23:12

Na jih Čech dorazily podle předpovědi meteorologů silné bouřky. Omezily dopravu na tratích, zastaven byl také provoz na českobudějovickém letišti. Už odpoledne padaly na některých místech v kraji několikacentimetrové kroupy.

„Konvektivní aktivita je nejsilnější na linii mezi jižními a severními Čechami. Postupně se bude přesouvat dále na východ do oblasti Vysočiny a východních Čech. Intenzivní bouřky mohou produkovat i kroupy kolem 3 cm jako například buňka v okolí Českých Budějovic (Níže foto od Evy Drmotové ze Slavců u ČB). Jakmile se začnou bouřky slévat do linií, vzroste i riziko intenzivních přívalových srážek,“ uvedli už ve středu odpoledne meteorologové na sociální síti X.

Večer pak meteorologové evidovali bouřky, které doprovázel silný vítr a někde znovu i kroupy. Od osmé do desáté hodiny večer evidovali jihočeští hasiči přes dvě stovky výjezdů. Nejzasaženější bylo podle hasičů Českokrumlovsko. „Hasiči zde vyjeli k více než 70 takzvaným vícečetným událostem, kdy ještě během každé z nich odklidili několik popadaných stromů. Kromě likvidace stromů ze silnic řešili přívaly vody. Čerpání vody na Krumlovsku evidujeme ve více než deseti případech,“ uvedli hasiči na webu.

Nejdramatičtější byla situace na Lipensku a v okolí Frymburku, kde museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů. V Českém Krumlově řešili zaplavený obchod v centru města, odčerpávat pak museli vodu ze silnic na Latráně a Domoradicích. „U Posudova spadlé stromy uvěznily na silnici ženy v osobním autě, nedošlo k žádnému zranění,“ doplnili hasiči.

Na Českobudějovicku zasáhly bouřky nejvíce Trhosvinensko, kde hasiči odklízeli spadlé stromy. V Římově, Komařicích, Strážkovicích nebo Mladošovicích znovu odčerpávali vodu. „Prudký déšť doslova spláchnul Trhové Sviny. Jen v samotných Svinech evidujeme dalších přibližně 20 čerpání vody ze sklepů, kanalizace nestíhají pobírat velký příval vody," doplnili hasiči.

Intenzivní srážky pak zvedly hladinu Svinenského potoka, který se po desáté hodině večer dostal na třetí stupeň povodňové aktivity. „Předpokládáme, že vzestupy hladin se budou propagovat i níže po toku Svinenského potoka a Stropnice. Výrazné vzestupy s dosažením SPA očekáváme níže po toku zejména v profilu Pašinovice na Stropnici,“ uvedl na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

V obci Nesměň bylo nutné evakuovat dětský tábor. Všichni táborníci jsou v pořádku, obec jim pro zbytek dnešní noci zajistili náhradní ubytování. „Sledujeme situaci v táborech a kempech v Českém Krumlově a u obcí Ločenice a Pořešín, zda bude nutné evakuovat promočené děti, vedoucí a jejich stany," dodali hasiči.

Počasí komplikuje také dopravu. Provoz musel být zastaven na českobudějovickém letišti. Po desáté hodině večer byly neprůjezdné tratě České Budějovice - Horní Dvořiště, České Budějovice - České Velenice, Rybník - Lipno nad Vltavou a trať Veselí nad Lužnicí - České Velenice v úseku Lomnice nad Lužnicí - Majdalena.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami platila ve většině kraje do středečních 23 hodin. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letiště České Budějovice

Štítky počasí, čhmú, výstraha, bouřky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jih Čech zasáhly silné bouřky. Zastavily vlaky i provoz na českobudějovickém letišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.