Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 1. srpna 2024  |  Svátek má Oskar
Bez reklam

Hygienici zrušili zákaz koupání na Orlíku u Podolska, voda je čistá

Na Orlíku u Podolska se lze ode dneška bez problémů koupat. Jihočeští hygienici zrušili zákaz koupání a kvalitu vody ohodnotili jako výbornou na základě dnešních výsledků rozborů vody, které odebírají na začátku týdne. Novináře o tom informovala jihočeská hygienická stanice, která udělala mimořádný odběr.

„Kvalita vody se zde v posledních dnech významně zlepšila, voda je aktuálně vhodná ke koupání a je hodnocena stupněm jedna," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Zákaz koupání hygienici vyhlásili 4. července, protože ve vodě bylo velké množství sinic. Hygienici hodnotí kvalitu vody stupni od jedné do pěti, pětka znamená zákaz koupání.

Voda ve Staňkovském rybníce v místě jižního břehu a voda u Černé v Pošumaví dostaly trojku. Znamená to zhoršenou jakost vody. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání. U některých vnímavých jedinců by se už mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se proto doporučuje osprchovat čistou vodou, dodala Kotrbová.

Jihočeští hygienici dlouhodobě kontrolují dvě koupací oblasti na Orlíku, Podolsko a Radavu. Dále pláže u Lipna nad Vltavou, v Černé v Pošumaví a v Horní Plané, pravidelně sledují jakost vody i ve dvou vyhledávaných rekreačních rybnících Hejtman a Staňkovský rybník u Chlumu u Třeboně. Pravidelné odběry jsou jednou za dva týdny a mimořádný pak i mimo tyto termíny v případě, že rozbory vzorků vody v dané lokalitě nevyhověly stanoveným ukazatelům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zrušili zákaz koupání na Orlíku u Podolska, voda je čistá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.