Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jih Čech znovu zasáhly silné bouřky. Nad Píseckem se nejspíš prohnala supercela s krupobitím

Už podruhé tento týden zasáhly Jihočeský kraj silné bouřky. Hasiči evidují od odpoledne tři desítky zásahů. Nejvíce jich je na Strakonicku a Jindřichohradecku. Nad Píseckem zaznamenali meteorologové pravděpodobně supercelu s krupobitím.

V Jihočeském kraji se bouřky objevily už v pátek odpoledne. První se vytvořily v Pošumaví a jižních Čechách. „Od 15. hodiny do půl šesté jsme v souvislosti s bouřkami zaznamenali necelé tři desítky událostí. Nejvíce zasahujeme na Strakonicku a Jindřichohradecku. Jako obvykle jsou nejčastějšími zásahy čerpání vody a odklízení popadaných stromů,“ uvedli jihočeští hasiči na webu.

Intenzivnější bouřky pak zasáhly severozápadní část Jihočeského kraje, hlavně Strakonicko a Písecko. „Na Strakonicku napršelo během krátké doby asi 20 milimetrů vody. Zřejmě někde i padaly menší kroupy," uvedla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pravděpodobně supercelu s krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem zaznamenali meteorologové nad Píseckem. 

Ve Strakonicích hasiči kontrolovali kruhový objezd v Podsrpenské ulici, kde se často tvoří laguna. „V Dolním Bolíkově jsme uklidili ze silnice nánosy bahna a v Toužíně na žádost starosty místní dobrovolná jednotka připravuje pytle pro zabránění vtečení vody do jednoho z domů,“ doplnili hasiči.

Bouřky se odpoledne z Jihočeského kraje přesunuly směrem na Vysočinu. K večeru se mají objevit další, pravděpodobně ale zasáhnout spíše Jihomoravský kraj. Doprovázet je bude vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině a také kroupy. Jak přesně se bude situace vyvíjet je podle meteorologů nyní těžké určit. „Nejistoty jsou nejen v množství oblačnosti, ale i v načasování postupu jednotlivých frontálních vln nad naše území,“ uvedli na sociální síti X.

Vzhledem k aktuálnímu rozložení a intenzitě očekávaných srážek bude docházet k lokálním vzestupům hladin, zejména na menších tocích, případně k lokálnímu zatopení v obcích a městech. Vzestupy mohou být velmi rychlé a výrazné, nelze vyloučit překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle druhého stupně, sdělil Český hydrometeorologický ústav. „V sobotu ráno nelze vyloučit, že by Nežárka mohla na některých místech vystoupat na první povodňový stupeň," řekla Augustinová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky čhmú, bouřky, počasí, předpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jih Čech znovu zasáhly silné bouřky. Nad Píseckem se nejspíš prohnala supercela s krupobitím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.