Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

V části Česka teploty v pondělí a úterý opět překročí 31 stupňů

V části Česka budou v nadcházejících dnech opět tropické teploty. V pondělí se v některých částech země dostanou přes 31 stupňů Celsia. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vzhledem k současné vodácké sezoně současně upozornil, že hladiny především menších řek jsou po vydatných deštích zvýšené, v pondělí se ale bude situace na nich stabilizovat.

Podle meteorologů bude příliv teplého vzduchu zesilovat od jihu. Pro pondělí platí jejich upozornění na vysoké teploty zejména pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Jihomoravský a Zlínský kraj. V úterý s vysokými teplotami mají počítat zejména obyvatelé Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Vysoké teploty v Česku v posledních dnech doprovázely i vydatné srážky a bouřky. Od těch by si lidé dnes měli podle meteorologů odpočinout a přeháňky budou jen výjimečné.

ČHMÚ uvedl, že většina toků, jejichž hladiny se po deštích zvedly, už kulminovala nebo se tak stane v nejbližší době. V jižních Čechách byl před polednem druhý stupeň na Nežárce v Rodvínově na Jindřichohradecku. Řeka Kamenice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku ráno překročila hranici třetího povodňového stupně, který značí ohrožení, během dopoledne ale klesla na druhý stupeň. Na Vysočině vystoupala dnes na druhý povodňový stupeň také řeka Žirovnice v Žirovnici na Pelhřimovsku, řeka Svratka v Dalečíně na Žďársku hlásí první stupeň.

„Vzhledem k pokračující vodácké sezoně upozorňujeme, že během neděle (dneška) se bude ještě zvolna zvyšovat hladina dolní Nežárky a Lužnice pod soutokem právě s Nežárkou. Na některých úsecích bude překročen první stupeň povodňové aktivity a ojediněle i druhý stupeň. Zpočátku může ještě stoupat hladina Černovického potoku v Tučapech, která se nyní udržuje nad úrovní pro druhý stupni povodňové aktivity. Během pondělního dne se bude situace na tocích stabilizovat," napsali meteorologové.

Podle jejich informací na facebooku v sobotu a v noci na dnešek nejvíce pršelo právě v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde spadlo místy 30 až 50 milimetrů srážek. Nejvyšší úhrn, 60 milimetrů, ČHMÚ zaznamenal v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Kolem 50 milimetrů napršelo i v jihočeských obcích Ktiš, Tisovka nebo Borkovice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, předpověď, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V části Česka teploty v pondělí a úterý opět překročí 31 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.