Počasí dnes17 °C, zítra24 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Fronius propustí v Českém Krumlově 127 zaměstnanců, změny ovlivní hlavně v solární divizi

Společnost Fronius v České republice propustí 127 zaměstnanců zejména ve výrobním závodě v Českém Krumlově. Propouštění se dotkne hlavně solární divize. Z propouštěných zaměstnanců připadne 90 procent na výrobu a desetina na administrativu. Novinářům to dnes sdělil jednatel Bohuslav Toráč. Závod v Českém Krumlově vyrábí transformátory, kabely, komponenty pro svářecí systémy a solární střídače, je součástí rakouského technologického koncernu Fronius.

Rakouský Fronius podle agentury APA v pondělí oznámil, že zruší 450 pracovních míst v Rakousku a 200 pozic v zahraničních dceřiných firmách, a to zejména v České republice a Německu. Celkový počet zaměstnanců koncernu by se tak měl snížit zhruba na 7000.

„Zaznamenali jsme celosvětový výrazný pokles prodejních objednávek v divizi Solar. I nejsilnější trhy, jako je Německo a Rakousko, registrují všeobecný pokles o 25 procent, respektive 43 procent. Navzdory tomu jsme v poslední době zaregistrovali zvýšení podílu na trhu, kdy narostl objem zákazníků, ti ale neobjednávají. Jakmile dojde k oživení trhu a spotřeby, začnou tito zákazníci znovu objednávat a náš podíl na trhu se zvětší. Nyní však došlo k dlouhodobé stagnaci spotřeby," řekl Bohuslav Toráč.

V loňském roce měl Fronius Česká republika podle výroční zprávy zisk po zdanění 117,33 milionu Kč, což byl oproti roku 2022 dvojnásobek. Tržby za prodej výrobků, služeb a zboží meziročně vzrostly o 11,5 procenta na 2,3 miliardy Kč. Ve výroční zprávě ale firma upozornila, že v solární elektronice tržby výrazně klesly. „Již v prvních měsících roku 2024 dosahujeme výrazně nižších obratů ve srovnání s plánem," uvedla ve zprávě.

Fronius vyrábí například zařízení pro fotovoltaické elektrárny. Za propouštěním podle agentury APA stojí zhoršující se vyhlídky pro odbyt v tomto odvětví. Firma již v červnu v solární divizi zrušila 350 pracovních míst.

V uplynulých dvou letech přitom společnost Fronius kvůli silnému růstu poptávky po fotovoltaice investovala zhruba 420 milionů eur (přes deset miliard korun) do rozšíření výroby v závodech rakouské obci Sattledt a v Českém Krumlově a přijala 2000 zaměstnanců, píše APA.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rakousko, energie, elektronika, zaměstnanost, firmy, Fronius, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fronius propustí v Českém Krumlově 127 zaměstnanců, změny ovlivní hlavně v solární divizi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.