Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V jihočeském návrhu na změnu pravidel pro lékárny vidí legislativa rizika, skeptičtí jsou i lékárníci

Jihočeský návrh úpravy zákona o léčivech, který má umožnit vedoucím lékárníkům vykonávat funkci ve více než jedné lékárně, může podle vládních legislativců zhoršit kvalitu poskytovaných zdravotních služeb. Ministrům doporučili postavit se k předloze neutrálně, stanovisko vláda vydá ve středu. Podle navrhovatelů by změna mohla pomoct udržet lékárny v malých obcích. Vedoucí lékárník by podle ní mohl působit ve více lékárnách, pokud by součet provozních dob těchto lékáren nepřekročil rozsah zákonem stanovené týdenní pracovní doby. K jihočeskému návrhu jsou skeptičtí i někteří lékárníci.

Změna podle vládních právníků nezajistí, aby se vedoucí lékárník v otevírací době jedné lékárny věnoval právě a pouze této konkrétní. Právě tím by měl být zachován smysl funkce vedoucího lékárníka, tedy odpovědnost za vlastní provoz lékárny a dohled nad dodržováním právních předpisů a postupů při jejím provozu, uvedli. Změna podle nich také neošetřuje nežádoucí překryv provozní doby lékáren se společným vedoucím lékárníkem. Neřeší ani vzdálenost mezi lékárnami, což by mohlo vést k účelovému využívání možnosti zakládat lékárny s velmi omezenou otevírací dobou, které se věnují většinově pouze zásilkovému výdeji.

Za vhodnější opatření pro odlehlé oblasti autoři posudku označují takzvané výdejny, tedy odloučená oddělení pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Upozorňují i na problematické užití termínu týdenní pracovní doba, která se podle nich může v různých případech lišit.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) mají problém s udržením lékáren obce v řadě krajů. V méně osídlených oblastech nechtějí podle jejich zkušeností velké lékárenské řetězce zřizovat pobočky. Jejich obyvatelé proto musí cestovat pro léky do větších měst a v některých lokalitách není komerčně možné udržet osmihodinový každodenní provoz lékárny.

Skeptičtí jsou zatím i někteří lékárníci

Zákonodárnou iniciativu v České republice ústava zaručuje poslanci, skupině poslanců, Senátu, vládě a zastupitelstvu vyššího územního samosprávného celku, což jsou kraje a hlavní město Praha. Předlohu nejprve posoudí vláda, která k ní zaujme stanovisko. O osudu novely však rozhodne až Parlament.

Samotní zástupci některých jihočeských lékáren jsou pak k možnosti nové legislativy zatím spíše skeptičtí. Provoz lékárny na malé vesnici podle nich ukrývá mnoho dalších úskalí, která nová legislativa vyřešit nedokáže.

"Teoreticky to samozřejmě možné je, ale obávám se, že se to nevyplatí. Ekonomicky to nejspíše nemůže vyjít. Sami jsme to zkoušeli v Čížové a bylo to neudržitelné. Lidé raději jezdí do větších měst a na vesnicích nakupují pouze Ibalgin a černé uhlí," myslí si Marek Bárta, spolumajitel lékárny U Svaté Anny na Velkém náměstí v Písku.

Doplnil také, že mladí lékárníci do malých vesnic ani nechtějí. "Lékárny také musí hospodařit se svými zásobami, které mají datum spotřeby. To se týká i mastí, které se tvoří do zásoby a mají omezenou životnost. Nedokážu si představit, jak bychom toto řešili při nejistém a pouze několika hodinovém provozu v malých vesnicích," dodal lékárník.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, léky, trh, obce, lékárny, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeském návrhu na změnu pravidel pro lékárny vidí legislativa rizika, skeptičtí jsou i lékárníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.