Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Zažívací problémy mezi vodáky nejsou nic neobvyklého a epidemie nehrozí, uklidňují hygienici

V posledních dnech se na sociálních sítích množí příspěvky vodáků, kteří popisují své negativní zkušenosti ze sjíždění Vltavy. Stěžují si na silné bolesti hlavy a břicha, závratě, zvracení a další střevní potíže. Ve svých příspěvcích často mluví o desítkách podobných případů a začínající epidemii. Jihočeští hygienici však vznikající obavy klidní. Podobné zažívací problémy jsou dle jejich dat v těchto měsících zcela normální. Nezpůsobuje je přitom žádná virová infekce, ale pouze přehřátí ze sluníčka, špatné stravování a zvýšená konzumace alkoholu.

„Ve čtvrtek jsme odjeli na vodu. V sobotu a neděli jsme si téměř celá parta prožili nejhorší noci našich životů. Okolí Českého Krumlova, hlavně Nové Spolí, Trojice a Zlatá Koruna. Roznáší se tam nějaká šílená střevní chřipka. Tři z nás jsme skončili v nemocnici na kapačkách. V Krumlově o víkendu v nemocnici hospitalizovali minimálně přes 50 lidí, co víme. Střevní problémy doprovázely i halucinace, teploty, naprostá dehydratace, neskutečné vyčerpání a bolest těla, jakou jsem nikdy nezažila,“ popsala své zážitky uživatelka Facebooku Klára Straková.

Pod jejím příspěvkem se pak nashromáždilo velké množství podobných příspěvků, které její zkušenost potvrzovaly. „Celá naše parta takhle dopadla. Jednomu bylo špatně už v Novém Spolí. A další odpadli ve Zlaté Koruně. Nejeli jsme kvůli tomu poslední úsek. Dalším lidem ze skupiny bylo špatně až doma,“ napsal uživatel Tomáš Béda Blažej. „Jeli jsme teď s partou tento víkend z Vyššího Brodu až ke kempu U Kelta, a už ten večer jsem si zažila peklo. Nehorázná bolest žaludku, neustálé zvracení a motání hlavy. Druhý den už to bylo lepší a pak to postihlo další tři lidi, kteří si zažili to samé,“ přidala uživatelka profilu Naty Řezáčová.

Problémy způsobuje sluníčko, strava a alkohol

Hygienici z Krajské hygienické stanice (KHS) však tyto zprávy vyvracejí a uklidňují, že situace na březích jihočeských řek není nijak závažná a nevymyká se situacím z předešlých let. „Podle informací, které jsme dostali z nemocnic, se jednalo v průběhu týdne celkem o 16 vodáků, kteří kvůli střevním potížím a bolestem hlavy vyhledali lékařskou pomoc. Část z nich uváděla, že na sobě během plavby v horku neměla pokrývku hlavy,“ sdělila ředitelka jihočeské KHS Kvetoslava Kotrbová.

Počet hospitalizovaných či ošetřených osob dle ní není v tomto období nijak výjimečný. „Jedná se o poměrně běžné potíže, které bývají vyvolány nevhodnou stravou či pitím, nadměrnou konzumací alkoholu a samozřejmě následky horka, případně kombinací těchto faktorů,“ doplnila.

Uvedla také, že části nemocných provedli lékaři bakteriologické vyšetření biologického materiálu s negativním výsledkem. Nic tedy zatím nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o nějakou počínající epidemii, například střevní chřipky.

Tyto informace pak potvrzuje mluvčí jihočeských záchranářů, kteří v posledních týdnech vyráželi kvůli střevním potížím nejen do vodáckých kempů.

„Cesty k pacientům se zažívacími obtížemi patří mezi standardní skladbu našich letních výjezdů. Každý rok v letních měsících evidujeme nárůst těchto výjezdů napříč věkovými a zájmovými skupinami. Nejedná se tedy pouze o vodáky, ale i letní tábory a domácnosti,“ upřesnila mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Sdělila také, že v uplynulých dnech záchranáři ošetřili a do nemocničních zařízení přepravili celkem 14 vodáků se zažívacími obtížemi. „Nelze vyloučit, že podíl na stavu některých ošetřených pacientů měl také celodenní pobyt na slunci bez pokrývky hlavy," uvedla. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vodáci, zažívací problémy, bolest, břicha, lékaři, hygienici, vltava, kempy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažívací problémy mezi vodáky nejsou nic neobvyklého a epidemie nehrozí, uklidňují hygienici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.