Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Jihočeští vodohospodáři obnovili první část hlavního řadu, zásobuje 400 tisíc obyvatel

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) dokončil první část výměny řadu pro surovou vodu, který vede od přehrady Římov do úpravny vody Plav. Je na hranici životnosti a společnost ho modernizuje. Celková vzdálenost je téměř sedm kilometrů, zásobuje přes 400 tisíc obyvatel. Projekt vyjde na více než 900 milionů korun. Teď mají hotovo potrubí v délce 1,4 kilometru od úpravny po štolu u Straňan. Stavba skončila o dva měsíce dříve a byla o šest milionů levnější, než bylo ve smlouvě. Vyšla na 189 milionů korun, 129 milionů JVS získal od ministerstva zemědělství.

První část přivaděče kopíruje dosavadní trasu, pouze původní průměr potrubí DN1400 mm, které se využívalo půl století a ocitlo se na hranici technické životnosti, byl zmenšen na DN1200 mm a je z oceli. Pod řekou Malší je 90 metrů potrubí DN1000 mm, položených pod koryto toku. Součástí prací byly i tři železobetonové šachty a další objekty.

„Nejnáročnější částí jinak bezproblémové stavby byla právě pokládka potrubí pod Malši. Aby se zachoval její průtok, pracovalo se vždy jen na polovině, tedy při zúžení koryta řeky, v hloubce něco přes tři metry,“ uvedl technický náměstek ředitele JVS Luděk Kroupa.

Celkové náklady na zmodernizování celého řadu přesáhnou 900 milionů korun. JVS zbývají udělat ještě dva úseky. V katastru Doudleb už částečně práce zahájili. Tam povede 1,6 kilometru potrubí DN1200 mm v nové trase mimo zastavěné území obce. Rozpočet je zhruba 325 milionů korun. Závěrečný úsek z Doudleb k Římovu, kde se pod mostem přes Malši napojí na úsek z přehrady postavený po povodních z roku 2002, měří 3,7 kilometru a vyjde asi na 413 milionů korun.

JVS bude potřebovat k dokončení celého projektu finanční podporu od státu, protože investiční náklady přesahují finanční možnosti firmy. „U dožívajících dálkových vodárenských řadů je to podobné jako u dálnic nebo železničních koridorů. Ani jejich obnova a výstavba se bez veřejné podpory neobejde. Proto bychom si přáli, aby připravovaný státní rozpočet na rok 2025 byl v této kapitole ministerstva zemědělství daleko štědřejší než letos,“ řekl předseda představenstva JVS Antonín Princ.

Jihočeský vodárenský svaz byl jako zájmové sdružení obcí a měst založen v květnu 1993 a dnes vlastní a provozuje jednu z nejrozsáhlejších vodárenských soustav v Česku. Měří 556 kilometrů a na rozloze 6300 kilometrů čtverečních pitnou vodou zásobuje 173 sídel se 400 tisíc obyvateli.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czeva, via Wikimedia Commons

Štítky stavby, voda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští vodohospodáři obnovili první část hlavního řadu, zásobuje 400 tisíc obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.