Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V jižních Čechách loni vzniklo přes 2000 bytů

Celkem 2364 bytů dokončily loni stavební firmy v Jihočeském kraji. Meziročně je to o 17,4 procenta více. Přes tři pětiny z celkového počtu tvořily byty v rodinných domech. Nejvíce bytů majitelé zkolaudovali ve městě České Budějovice, stejně jako loni. Nejvyšší intenzitu bytové výstavby statistici zaznamenali v Lipně nad Vltavou a Hluboká nad Vltavou. Jde o předběžné údaje, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„V jihočeském krajském městě bylo během roku 2023 dokončeno 277 bytů, což činilo necelých 12 procent dokončených bytů v celých jižních Čechách. Druhou příčku obsadilo Lipno nad Vltavou se 159 byty a na třetím místě se umístilo město Hluboká nad Vltavou se 104 byty. Ve 43 jihočeských městech a obcích vykázali deset a více zkolaudovaných bytů a alespoň jeden byt byl dokončen v 368 obcích. Naopak v 256 obcích kraje byla v loňském roce dokončená bytová výstavba nulová,“ uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

V jižních Čechách bylo v roce 2023 zkolaudováno 1421 bytů v rodinných domech, meziroční nárůst je 11 procent. Nejvíce těchto bytů vzniklo v obci Roudné, v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. Alespoň jeden byt v rodinném domě byl dostavěn ve více než polovině jihočeských obcí.

Naopak byty v bytových domech loni stavebníci zkolaudovali pouze v 17 městech a obcích, přesto v meziročním srovnání došlo k nárůstu o téměř třetinu. Skoro 29 procent těchto bytů připadalo na město České Budějovice, 202. „Byty v bytových domech vykázala pouze čtyři jihočeská okresní města, větší počet byl dokončen také v obci Lipno nad Vltavou, kde se by se mohlo jednat spíše o objekty určené k rekreaci,“ sdělila Votrubová.

Statistici sledují výstavbu bytů také v delších časových obdobích, do kterých se tolik nepromítnou mimořádné vlivy, například opatření spojená s pandemií koronaviru, dodala Votrubová. Od roku 2019 bylo v Jihočeském kraji dokončeno celkem 9997 bytů. Z toho nejvíce připadlo na České Budějovice, 2013, druhé v pořadí bylo Lipno nad Vltavou, 325, a na třetí příčce se umístil Tábor, 272.

Od roku 2004 se postavilo 37.201 bytů, z toho více než pětina na území Českých Budějovic. Pak následují okresní města, ale čísla oproti krajskému jsou výrazně nižší. V Táboře dokončili 1194 bytů, v Jindřichově Hradci 836, Strakonicích 791. Mezi okresní města se dostala Třeboň s 770 byty, až za ní je Písek s 671. Pak následuje Lipno nad Vltavou s 667 byty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, byty, Jihočeský, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách loni vzniklo přes 2000 bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.