Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V Písku zvažují zřízení střední školy waldorfského typu

Na svém posledním jednání projednala Rada města Písek záměr zřídit ve městě střední školu waldorfského typu. Ta bude součástí ZŠ Svobodná a má nabízet obecněji zaměřený studijní obor lyceum. Radní již schválili přípravu k realizaci záměru a pověřili odbor školství a kultury a školu přípravou materiálu pro zastupitelstvo města.

„Úkolem úředníků a školy je nyní získat co nejvíce relevantních informací, připravit důkladnou ekonomickou analýzu a získat stanoviska dotčených orgánů. Až budeme mít všechny potřebné podklady, předložíme materiál zastupitelstvu, které by mělo rozhodnout o zřízení či nezřízení waldorfské střední školy,“ řekl místostarosta Michal Přibáň (ODS).

Podle školského zákona jsou nyní obce povinny zajistit pouze předškolní a základní vzdělávání. Střední školy jsou tak obvykle zřizovány kraji, případně soukromými či církevními subjekty. Obecních středních škol je v síti škol pouze dvě procenta.

„Musíme se detailně seznámit se systémem financování středních škol, podmínkami pro zapsání nového subjektu do školského rejstříku, ale i s demografií, kapacitou stávajících středních škol či krajskou koncepcí středního školství,“ doplnil místostarosta.

Podle něj je také nezbytné zjistit, jaké by byly roční náklady na provoz lycea, jaký by byl o tento obor zájem a jaké budou nároky lycea na prostory nejen v prvním roce provozu, ale i v letech následujících.

Dle zástupců města mají o zřízení waldorfského lycea velký zájem rodiče žáků ZŠ Svobodná, která zahájila svou činnost v roce 1990 a vyučuje podle principů waldorfské pedagogiky. Pod ni spadá i stejně zaměřená mateřská škola Sluníčko. Rodiče si přejí, aby jejich děti mohly ve waldorfském vzdělávání pokračovat i po základní škole přímo v Písku. V současnosti jsou nejbližší waldorfská lycea v Českých Budějovicích a Příbrami.

„Ze strany rodičů je o středoškolské zařízení tohoto typu dlouhodobě zájem. Současná jednání tak hodnotím velice pozitivně,“ potvrdil ředitel ZŠ Svobodná Miroslav Machač.

Město Písek zřizuje šest základních a dvanáct mateřských škol ve formě příspěvkových organizací. Zajišťuje jim finanční prostředky ze svého rozpočtu, zejména na provoz a investiční výdaje. Každoročně jen do jejich oprav a modernizací investuje desítky milionů korun; jejich provoz město ročně stojí více než 50 milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Základní škola Svobodná a Mateřská škola Písek

Štítky písek, waldorfská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku zvažují zřízení střední školy waldorfského typu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.