Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Prachatice našly zhotovitele nové knihovny. Hotová bude v roce 2026 a stát bude téměř 200 milionů korun

Prachatice čeká významná proměna v oblasti kulturní a vzdělávací infrastruktury. Město se rozhodlo vybudovat nové Multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum, které nejen nahradí stávající knihovnu, ale nabídne i mnohem více. Ambiciózní projekt za téměř 200 milionů korun vznikl díky široké podpoře zastupitelstva a po letech příprav vstupuje do fáze realizace.

Na základě výsledků otevřeného zadávacího řízení město rozhodlo, že zhotovitelem projektu bude sdružení Společnosti Knihovna Prachatice spolu se správou AUBÖCK s.r.o. Celkové náklady na stavbu dosáhnou 199 408 000 korun včetně DPH, přičemž přibližně třetina bude hrazena z dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Kromě toho se počítá s dalšími investicemi ve výši 13 milionů korun na vybavení objektu, které by měly být také částečně hrazeny dotacemi.

„Projekt si v březnu 2023 získal širokou podporu zastupitelstva města, kdy pro jeho realizaci hlasovali všichni tehdy přítomní zastupitelé,“ uvedl starosta města Jan Bauer. Pokud vše půjde podle plánu, město smlouvu se zhotovitelem podepíše v září 2024. Dokončení je pak naplánováno na polovinu roku 2026.

Nové centrum nabídne obyvatelům Prachatic a okolí nejen moderní knihovnu, ale i další služby a prostory, které zde dosud chyběly. Součástí budovy bude kavárna, přednáškový sál a prostory pro konference a setkání. V podzemí budou navíc vybudována parkovací místa pro personál, hosty i zásobování, což výrazně zlepší dostupnost a pohodlí pro všechny návštěvníky.

Prachatice letos investují do opravy památek ve městě přes pět milionů korun

Prachatice letos investují do opravy památek ve městě přes pět milionů korun. Jednomyslně to dnes schválili zastupitelé města. Polovinu částky bude stát druhá etapa oprav fasád Dolní brány. Letos to bude část směrem do parkánu a čelní část do Malého...

„Investice do vzdělání je vždy tou nejlepší investicí,“ říká starosta. „Věřím, že Multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum bude přínosem pro všechny generace a důležitým krokem pro rozvoj našeho města,“ doplnil.

Prachatická knihovna již dříve oslovila čtenáře v anketě, kde zjišťovala, co jim na současné budově vadí. Lidé kritizovali vlhkost, nepohodlné sezení, bariérové prostory, nedostatečné hygienické zázemí, chybějící občerstvení, špatně osvětlitelné prostory a potíže s parkováním.

„V naší knihovně je velká vlhkost, bohužel jsou v knihovně plísně na stropech za regály. V knihovně je velký chlad, je vytápěná pouze akumulačními kamny. Knihovna potřebuje nové prostory, abychom mohli vykonávat činnost odpovídající 21. století. Je to místo setkávání, není jen půjčovnou knih,“ řekla ředitelka knihovny Hana Mrázová. Prachatická knihovna pečuje asi o 100 tisíc dokumentů a eviduje 1697 čtenářů, což je přes 15 procent obyvatel města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Městská knihovna Prachatice

Štítky Prachatice, knihovna, investice, dotace, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice našly zhotovitele nové knihovny. Hotová bude v roce 2026 a stát bude téměř 200 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.