Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Jindřichův Hradec otevřel nový domov pro seniory, je plně bezbariérový a ubytuje 94 klientů

V Jindřichově Hradci otevřel nový domov pro seniory, který nabídne moderní a pohodlné bydlení až pro 94 obyvatel. Třípodlažní objekt stojí v lokalitě Bobelovka u Otína a je zcela bezbariérový. V domově je 34 jednolůžkových a 30 dvoulůžkových pokojů, vybavených mimo jiné i kuchyňskou linkou.

„Každý pokoj má teď nově také kuchyňskou linku, což je strašně fajn, protože to navozuje pocit domova a klienti, když se nastěhují do domovů pro seniory, tak potřebují takové ty známé prvky, které jim připomínají domov,“ upozornila ředitelka domova pro seniory Bobelovka Radka Vegrichtová.

Domov klientům nabízí nejen komfortní ubytování, ale i řadu dalších služeb a aktivit, které seniorům zajistí pohodlný a aktivní život. K dispozici mají kapli, aktivizační místnost a také multismyslovou místnost. Ta může klientům pomoci například se smyslovými podněty a rehabilitací. Venkovní prostory pak skýtají zelené plochy, zahradní altán s krbem a další místa, kde mohou klienti trávit volný čas na čerstvém vzduchu.

V Písku dokončili nový domov pro seniory. Nabídne 57 lůžek a první klienty přivítá v lednu 2025

Pokoje plné přirozeného světla, moderní nábytek i zdravotnické vybavení a specializovaný personál. To vše nabídne svým klientům nové pobytové zařízení pro seniory Domov Sovova v Písku. Rozsáhlý projekt za 200 milionů korun započalo už minulé vedení...

Náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Lucie Kozlová (ODS) pak upozornila, že pobytové sociální služby byly v Jihočeském kraji dosud velmi poddimenzované. „Snažíme se proto, aby se stavělo v každém okrese. Právě Bobelovka je toho zdárným příkladem. Navýší se zde vlastně počet míst na 94 a to v komfortních jednolůžkových i dvoulůžkových pokojích. Samozřejmostí je kuchyně, prádelna, sociálně aktivizační služby a velká komfortní zahrada. Tak, aby všechno bylo bezbariérové,“ uvedla náměstkyně Kozlová.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) na slavnostní akci pochválil práci všech, kteří se na stavbě a realizaci projektu podíleli, a připomněl důležitost další výstavby. „Lůžka pro seniory dlouhodobě chybí, takže jako kraj buď přispíváme částkami v řádu desítek milionů korun městům na vybudování těchto domovů. To se povedlo například v Táboře. Nebo stavíme takovéto domovy pro seniory sami jako kraj. To je právě příklad Bobelovky. Teď začneme stavět v Třeboni, v Českých Velenicích. Těch projektů je velká spousta a pokud to vlastně takhle pojede, tak by třeba do dvou let mělo být zhruba o tisícovku lůžek v domovech pro seniory víc, než když jsme do vedení kraje v roce 2020 přišli,“ řekl Kuba a dodal, že výstavba domovů pro seniory je jednou z klíčových priorit kraje.

Nový domov pro seniory v Bobelovce se má stát útočištěm pro mnoho starších lidí, kteří potřebují péči a zároveň chtějí žít v prostředí, které připomíná domov. Zařízení bude zaměstnávat 80 pracovníků, kteří zajistí, že každý klient dostane potřebnou péči a podporu. Celková výstavba trvala 708 dní a náklady dosáhly částky více než půl miliardy korun. První klienti se budou moci nastěhovat už v říjnu letošního roku, kdy bude vše připraveno a dovybaveno nábytkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeského kraje

Štítky jindřichův hradec, domov pro seniory, jihočeský kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec otevřel nový domov pro seniory, je plně bezbariérový a ubytuje 94 klientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.