Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Meteorologové zvýšili výstrahu. K vydatným srážkám a možným povodním se má přidat i silný vítr

Meteorologové aktualizovali výstrahu, kterou včera vydali před extrémními srážkami a možnými povodněmi. Kromě rozšíření extrémního stupně nebezpečí na další okresy kraje se má přidat také silný vítr. Nejhorší situaci očekávají meteorologové v noci z pátka na sobotu a v sobotu, kdy se mají zvyšovat hladiny řek.

Počasí v Česku má během následujících dní, minimálně do neděle, ovlivňovat tlaková níže Boris, která má na většinu území přinést intenzivní srážky, které mohou být místy až extrémní. V jihovýchodní polovině území může podle meteorologů spadnout mezi 150 až 250 mm srážek. „V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity,“ stojí ve výstraze. Dnes dopoledne meteorologové přidali výstrahu před silným větrem. 

Včera večer svolal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) Povodňovou komisi kraje. O jejím průběhu pak informoval na svém facebookovém profilu. „Všechna vodní díla v kraji se na situaci připravují a vytváří si volný prostor pro zadržení vody. Vodní nádrž Lipno je odpouštěna a v současné době je zde vodný prostor až 104 mil. m3 vody. Pokud by se předpověď výrazně nezhoršila, tak Lipno zachytí zvýšené přítoky vody do nádrže a dál bude odpouštěno stabilních 20 m3/s,“ uvedl. 

Stejně je na tom podle hejtmana vodní nádrž Orlík, která má dostatečný objem pro bezpečnou transformaci povodně. „Vodní nádrž Římov je především vodárenskou nádrží pro zásobení vodárenské soustavy Jižní Čechy pitnou vodou, proto není možné ji preventivně vypouštět obdobně jako třeba Lipno nebo Orlík,“ doplnil Kuba. Do Římova se očekává přítok dosahující hodnotami zhruba dvacetileté vody. „Tam lze očekávat rozlivy nad i pod vodní nádrží Římov mimo koryto. Pokud by tam dosáhla voda úrovně desetileté vody tak v Českých Budějovicích koryto Malše provede průtok desetileté vody, ale v menších sídlech nad Českými Budějovicemi již k rozlivům určitě bude docházet. Plav, Doudleby," dodal hejtman.

V Českých Budějovicích dnes ráno zasedla pracovní skupina, která rozdělila konkrétní úkoly ve vztahu k Městské policii, krizovému řízení a ochraně obyvatel. Ke spolupráci je připraven Hasičský záchranný sbor. „V následujících dnech bude ke stávajícím hlídkám v pohotovosti navíc kolem 30 strážníků, kteří budou připraveni poskytnout pomoc složkám IZS při záchranných pracích a plnit další úkoly, které bude v souvislosti s extrémními srážkami nutné zajistit," uvedla tisková mluvčí městské policie Věra Školková

Podle města by se ale dle aktuální předpovědi neměly Vltava a Malše vylít z břehů do rezidentních oblastí. „Hrozí ovšem, že dojde ke zvýšení hladiny menších vodních toků (např. potoků) na území města, a proto doporučujeme přesunout vozidla zaparkovaná v jejich blízkosti," dodala město v prohlášení. 

Vodu na některých velkých rybnících regulují i rybáři. Jedná se především o soustavu, kterou protéká Lužnice. Kvůli tomu začalo Rybářství Třeboň snižovat hladinu na největším českém rybníku Rožmberk. „Chceme být připraveni na další vývoj. Upouštíme vodu také na dalších rybnících jako třeba Bošilecký, Horusický nebo Dvořiště," uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Dodal, že v polovině září pravidelně začíná sezona výlovů rybníků. Letos však bude zřejmě harmonogram jiný. „Vzhledem k současné situaci to není aktuální. Termíny výlovy asi budeme muset posunout," uvedl Malecha.

V Bechyni na Táborsku dnes postaví protipovodňovou zeď, která má zabránit případnému vylití řeky Lužnice. Val je přibližně 250 metrů dlouhý a 2,5 metru vysoký. Hasiči jej instalují v místní části Zářečí. „Chceme se připravit na případné zvýšené hladiny řek. Naposledy nám zde Lužnice způsobila výrazné škody při povodních v roce 2013. Přejeme si, aby se situace nyní neopakovala," uvedl starosta Bechyně Štěpán Ondřich (SNK ED).

Některá města v Jihočeském kraji kvůli předpovědi ruší plánované akce. Jindřichův Hradec zrušil plánované farmářské trhy, Tábor pak odvolal konání 33. ročníku mezinárodního historického festivalu Táborská setkání. „Čekali jsme s naším rozhodnutím do poslední chvíle. Nechtěli jsme se ukvapit. Festival Táborská setkání se připravuje řadu měsíců, je finančně náročný, chtěli jsme, aby náš výsledný verdikt byl uvážlivý. Rozhodnutí jsme konzultovali s radními města a krizovým štábem. Teď víme, že festival by nebyl přívětivý a možná ani bezpečný, návštěvníci by si ho v zimě, dešti a větru neužili,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Na případné povodně chystá se chystá i policie nebo energetická společnost EG.D. „Napříč republikou jsme připraveni okamžitě pomáhat s evakuacemi a zajištěním bezpečnosti. Pořádkoví či dopravní policisté, letecká služba ale i například pyrotechnici jsou v pohotovosti a budou čekat na pokyn k nasazení," uvedla policie na síti X.

„Vývoj počasí a všechny jeho predikce pečlivě monitorujeme a vyhodnocujeme možná rizika. Zvyšujeme pohotovosti napříč celým našim distribučním územím (Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj i jižní část Olomouckého kraje) a máme připravený dostatek pracovníků i potřebnou techniku, abychom mohli řešit případné problémy. Spolupracujeme také se složkami integrovaného záchranného systému, preventivně jsme aktivovali i vlastní krizové řízení a podle vývoje situace v jednotlivých regionech budeme přistupovat k potřebným opatřením,“ okomentoval mluvčí EG.D Roman Špěrňák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, déšť, povodně, vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové zvýšili výstrahu. K vydatným srážkám a možným povodním se má přidat i silný vítr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.