Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

České Budějovice mají nejdražší obědy v republice. Lidé za ně utratí až desetinu svého příjmu

Podle Edenred Restaurant Indexu se v srpnu průměrná cena poledního menu vyšplhala na 192,4 koruny. Za obědy tak dnes Češi utratí až desetinu svých příjmů. Nejhůře jsou na tom pak obyvatelé Českých Budějovic a Liberce. Ve srovnání s loňským rokem došlo k nárůstu cen o 4,1 procenta. Pro pravidelné strávníky to znamená, že za 21 obědů v měsíci zaplatí více než 4000 korun. Ještě před rokem by za tuto částku dostali o jednu porci více.

Poměr mezi hrubou mzdou a cenou oběda je nejhorší v Českých Budějovicích. Zde cena za 21 obědů přesahuje desetinu průměrné mzdy. S průměrným platem 41 647 korun zaplatí obyvatelé Budějovic za obědy 4 255 korun, což odpovídá 10,2 procentům příjmu. To znamená, že polední stravování představuje pro Budějovické nejen výraznou finanční zátěž, ale i reálný problém v každodenním životě.

„Pro řadu zaměstnanců znamená stravování v kantýně či restauraci jeden z mála způsobů, jak si během dne zajistit kvalitní a vyváženou stravu v příjemném prostředí. Tento standard se ovšem letos pro ně stal výrazně nákladnějším, zejména pokud přihlédneme k tempu růstu mezd. Čtyři tisíce korun představují v rodinném rozpočtu nemalý náklad, a není proto divu, že zaměstnanci v posledních letech oběd v restauraci častěji vynechávají a raději volí levnější alternativy,“ komentuje situaci Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Chodíte na obědy do restaurací?

Celkem hlasovalo3009 čtenářů

Ačkoli ceny obědů rostou napříč celou zemí, rozdíly mezi regiony jsou značné. Zatímco v Praze, kde jsou obědy nejdražší, zaplatí zaměstnanci za jídlo relativně nejmenší podíl svých příjmů – pouhých osm procent. „Levnější cenovka poledního menu ještě nutně neznamená, že je stravování pro zaměstnance v daném regionu dostupnější. V mnohých případech je to zcela naopak. Zatímco v Praze si zaměstnanec z jedné průměrné výplaty může pořídit celkem až 260 obědů, v Českých Budějovicích je to pouhých 206 porcí,“ dodává Martišková.

Nerovnosti v příjmech mezi regiony jsou zřejmé. Zatímco v Praze činí průměrná mzda více než 56 tisíc korun, v Karlových Varech průměrná mzda jen těsně přesahuje hranici 39 tisíc korun. Tento rozdíl, který dosahuje až 30 procent, se pak projevuje i v dostupnosti poledního stravování. I když jsou ceny obědů v Karlových Varech nižší než v Praze, v poměru k průměrným příjmům představují větší finanční zátěž.

Problém s rostoucími cenami obědů a jejich dopad na zaměstnance se netýká jen Českých Budějovic, ale také Liberce. V tomto severočeském městě dosahuje průměrná mzda 41 375 korun a za 21 obědů zde zaměstnanci zaplatí 4 158 korun, což představuje 10 procent  průměrného příjmu. Liberec se tak spolu s Českými Budějovicemi řadí mezi města, kde polední stravování představuje největší zátěž pro zaměstnance.

„Čtyři tisíce korun měsíčně za obědy jsou pro rodinné rozpočty velkým výdajem. Není divu, že stále více zaměstnanců volí levnější alternativy. Ty ale mohou být ze zdravotního i společenského hlediska výrazně méně prospěšné,“ uzavírá Martišková.

Drahé vstupy a nedostatek kuchařů

Tématu narůstajících cen obědů se v nedávné době věnoval také průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Edenred. Z něj vyplývá, že oproti předchozím rokům se výrazně změnila intenzita problémů, kterým restauratéři čelí. Nárůst cen surovin nyní trápí 75 % provozovatelů, ceny dalších vstupů dokonce 82 %.

„Největší problém jsou pro nás určitě vzrůstající náklady. Ty se týkají jak surovin na vaření, tak především nákladů na energie a výplaty zaměstnanců,“ potvrzuje majitel českobudějovické restaurace Fontana Petr Brom.

Mezi další problémy patří menší ochota lidí utrácet nebo nedostatek personálu. Nedostatek hostů, který byl v uplynulých letech palčivým problémem, i dnes trápí zhruba 38 procent restaurací.

„Co se shánění nových zaměstnanců týče, tam to není o moc lepší. Na trhu zcela chybí kvalitní zaměstnanci, kteří by byli ochotní v gastru pracovat. Nejhorší je to určitě se sháněním kvalitních a stálých kuchařů,“ pokračuje Brom.

Data z průzkumu ukazují, že ve srovnání s předchozím obdobím zpomalil pokles obědové návštěvnosti. Nižší návštěvnost než před 12 měsíci hlásí asi třetina restauratérů. Ačkoliv je to stále významný podíl, jde o nejnižší číslo od prvního měření v roce 2021. Třetina restauratérů také zaznamenala meziroční pokles tržeb z obědů.

Budějovice překonaly hranici 200 korun

Kromě aktuálních obtíží restauratérů se průzkum zaměřil i na aspekt, který vnímají zejména strávníci – ceny. Většina restaurací kvůli inflaci zdražila. Ve srovnání s loňským květnem zdražilo 94 procent restaurací, avšak jen 28 % zvedlo ceny o více než desetinu. V roce 2023 to byla téměř polovina restaurací.

Češi nyní za obědové menu průměrně zaplatí 189,9 koruny, což je o necelé 3 koruny více než na konci loňského roku. Nejvíce lidé zaplatí za oběd v Praze, kde jeden hlavní chod průměrně stojí 212,8 koruny. Vedle Prahy a Brna nově překročily dvousetkorunovou hranici také České Budějovice. Nejlevnější polední stravování je v Olomouci, kde stojí oběd 167,6 koruny, tedy o pětinu méně než v hlavním městě.

„Zdražuje se furt, každý rok trochu. Jinak to nejde, ty narůstající ceny vstupů se musí na ceně projevit,“ řekl Brom.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, obědy, ceny, plat, jídlo, strava, zaměstnání, finance, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Němec

Já jím v restauraci každý den a platím okolo 160 Kč, nechodím do Mastných krámů a na Palubu apd. Tam je to samozřejmě drahý. Jinak nevidím problém. Když mají lidi na kouření a chlast, tak nevím proč nemají na pořádnej oběd.

Neděle, 15. září 2024, 10:59Odpovědět

Stanislav Tomas

Za zlých komunistů jsem platil v závodce za oběd 3,50 korun, později 4,50. Tedy ani ne 0,5 procent mzdy.

Sobota, 14. září 2024, 08:30Odpovědět

Libor Burian

Přijďte ke všem volbám, vemte rodinu, známé, spolupracovníky,nevolte válečnické trpaslíky s jejich převlečenými soudruhy soukmenovci a jejich potomky přisáté na stát fi jalovými neZiskovkami kterých je ~150000, mužiky s pseudonimy. Mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám,vše platí pravující inflacemi. Filmy Vicepresident, My lai, Forest Gump, Četa, Doktor divnoláska, Už je tady zas, Schindlerův seznam, Musíme si pomáhat, Wintonovi děti, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Rozrušená země, Ucho, Vážení přátelé ano, Báječná léta pod psa, Seriák Devadesátky včetně dokumentu, Příběh kmotra-agent Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Sametoví vrazi, Gangster ka, seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Píseň neznámého vojína, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Colorado, Amnestie, Nájem zvedej, ABJ, virtuáky, Zdálky zblízka, Sprcha, Dežo, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Bosé stopy značky Baťa, série pořadů Aby si vedel, Očem se mlčí, Nachtmann, na XTV načtený životopis pPPp,...

Sobota, 14. září 2024, 14:02Odpovědět

ROBO

Cytrráku , ale závodka není restaurace i ty byly za komančů úplně jinde. Já dneska v závodce platím 20 až 30 Kč . Vzhledem k výši platu tedy platím mnohem , mnohem méně . Přitom kvalita je úplně jinde než prasečí humus za bolševika . O hranolkkách sem si moch nechat jenom zdát a tlustá flaksa byla vždy součástí každé porce jídla.To vše v roce 1982 za 6,00 Kč .

Sobota, 14. září 2024, 10:38Odpovědět

Libor Burian

Za 35 let kvalita poskočila jako i kvalita spslovacích motorů např. Ten rozdíl v ceně někdo platil tehdy i dnes. Inflace která připravila pracující o třicet %hodnoty vydělaných peněz. Mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, převlečenými soudruhy soukmenovci,muźiky s pseudonimy a jejich potomky kteří sedí všude kolem,vyplácí si násobky imaginární průměrné mzdy opravdu pracujících lidí a smejí se opravdu pracujícím lidé. Přisátí na stát svými fi jalovými neZiskovkami. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Píseň neznámého vojína, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Colorado, Amnestie, Nájem zvedej, ABJ, virtuáky, Zdálky zblízka, Sprcha, Dežo, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB a více pod staršími články .

Sobota, 14. září 2024, 13:35Odpovědět

Libor Burian

Lidé se musí spojit,mluvit spolu, podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Sobota, 14. září 2024, 05:59Odpovědět

České Budějovice mají nejdražší obědy v republice. Lidé za ně utratí až desetinu svého příjmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.